open-navfaktor-logo
search
Vanredno usklađivanje
Nakon urgencije premijera, izmjene Zakona o PIO-u na Domu naroda FBiH
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pozdravlja uvrštavanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO-u u prijedlog dnevnog reda 17. sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, zakazane za 17. februar.
09.02.2022. u 14:18
get url
text

- Zahvaljujem se rukovodstvu Doma naroda Federalnog parlamenta koje je uvažilo moju urgenciju poslanu 7. februara, a kojom sam zamolio da se izmjene i dopune Zakona o PIO-u uvrste u prijedlog dnevnog reda prve naredne sjednica, i to po hitnom postupku.

Ove izmjene i dopune, između ostalog, omogućavaju veoma važnu stvar za naše penzionere, a to je da se stvara mogućnost vanrednog usklađivanja penzija (izuzev najviše) u tekućoj godini pod uvjetom da je rastao bruto domaći proizvod u prethodnoj godini, a ne kao što je sad propisano da je taj rast morao biti u prethodne dvije godine.

Ukoliko ove predložene izmjene i dopune budu usvojene i u Domu naroda Parlamenta FBiH, prema sadašnjim ekonomskim kretanjima, sasvim je izvjesno, da uz redovno, imamo i ovogodišnje vanredno usklađivanje penzija u FBiH, a koje će također dovesti do povećanja iznosa ovih primanja.

Ovakve izmjene i dopune prate i dio osnovnih zahtjeva penzionerske populacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, a rješenje smo pripremali kroz niz sastanaka s predstavnicima penzionerskih udruženja - kazao je Novalić.

Također je rekao da je upoznat i sa zahtjevom penzionerskih udruženja koja traže povećanje iznosa minimalne penzije, a što će svakako biti predmet zajedničkog razmatranja s ciljem iznalaženja najboljeg rješenja.

- Ova Vlada je od početka opredjeljena stvaranju najboljih održivih rješenja za penzionere u FBiH, a kojim nastojimo iskreno poboljšati status ove populacije jer smatramo da penzioneri to zaista i zaslužuju - dodao je Novalić.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PIO-u FBiH, koji je Vlada FBiH usvojila te po hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru, dobio je podršku u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH 21. decembra 2021. godine.

Federalni premijer istovremeno je pozvao sve delegate Doma naroda da podrže predložene izmjene i dopune ovog zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.