open-navfaktor-logo
search
Rezultat novog Pravilnika
Nakon više od 15 godina: Arman Šarkić više nije glasnogovornik JU Dom zdravlja KS
Nakon više od 15 godina Arman Šarkić više nije glasnogovornik Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo.
04.03.2023. u 16:08
get url
text

Od 1. marta njegovo novo radno mjesto u sklopu je Centra za naučno-istraživačku djelatnost, koji je također pri ovoj javnoj ustanovi.

Potvrdio je to za Faktor i sam Šarkić dodajući da mu je od menadžmenta ustanove prije nekoliko dana uručen novi Ugovor o radu na neodređeno vrijeme pod izmijenjenim okolnostima.

- To je rezultat primjene novog Pravilnika o radu koji je u prethodnom periodu tematiziran i u medijima i koji je morao postati predmetom tužbe Osnovne sindikalne organizacije JU Dom zdravlja KS i Sindikata radnika u zdravstvu KS – kazao je Šarkić.

Šarkić je više od 15 godina kontinuirano obavljao posao stručnog saradnika za informativno-propagandnu djelatnost.

Posebno se istakao u prethodnim godinama pandemije izazvane koronavirusom, kada je jedno vrijeme bio i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Kaže kako su mu, zbog odlične saradnje sa medijima koju je imao u prethodnih više od deceniju rada, ovih dana od brojnih kolega stigli pozivi podrške. Podršku za profesionalan rad uputila su, dodaje, i udruženja sa kojima je u prethodnim godinama sarađivao.

- Ponosan sam što sam najveće komplimente za svoj dosadašnji rad dobio od građana Kantona Sarajevo i od mojih kolega. Ne znam da postoji veći kompliment kada vas neko ko vas ne poznaje lično zaustavi na ulici i kaže: "Dobar ste izvještač, odlično ste nam pojasnili ono što nas je zanimalo". Puno takvih komplimenata sam dobio. Što se tiče mojih kolega, trudio sam se, naročito u vrijeme pandemije, da im budem dostupan 24 sata svih sedam dana jer radeći u dvije najveće novine u državi, prije nego što sam došao u Dom zdravlja, osjetio sam šta znači biti novinar i zaraditi tu plaću - istakao je Šarkić.

Na pitanje je li bilo objašnjenja - zašto nakon toliko godina odlazi sa tog radnog mjesta, Šarkić kaže:

- Formalno-pravno u primjeni novog Pravilnika o radu na ovaj način je naprasno reducirano moje radno mjesto koje je uvijek bilo pod oznakom društvenog smjera. Ja sam po struci profesor sociologije, ali po vokaciji novinar dugo godina. Moj racionalni dio mozga u jednom trenutku pomislio je da je došlo do neke omaške. Ne bih dalje komentarisao jer svoj posao sam radio vrlo profesionalno i odgovorno do kraja – naglasio je Šarkić.

Ko će u budućnosti obavljati funkciju glasnogovornika JU Dom zdravlja KS, Šarkić nam nije znao kazati.

Isto pitanje postavili smo i u kabinetu generalnog direktora doc. dr. Abela Baltića, no do objave teksta nismo dobili odgovor na pismeni upit.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.