open-navfaktor-logo
search
Probna vožnja
Nakon više od godinu: Na Ilidži se "ukazao" tramvaj
Čitatelji Faktora javili su nam se s informacijom da je večeras, prvi put nakon više od godinu, odnosno od početka rekonstrukcije pruge u Sarajevu, na Ilidži uočen tramvaj.
29.08.2022. u 22:04
get url
text

- Tramvaj u kojem su bili radnici koji rade na rekonstrukciji pruge napravio je krug do Ilidže i vratio se do GRAS-ove remize, dalje ne može. Vjerovatno je u pitanju neka probna vožnja - prenio nam je jedan od čitatelja.

Naš fotoreporter "uhvatio" ih je u blizini RTV doma pri povratku prema remizi. 

Dežurni dispečer za tramvajski saobraćaj u GRAS-u kazao nam je da on nema nikakvo zvanično obavještenje, te da se eventualno obratimo Ministarstvu saobraćaja KS.

Ministar Adnan Šteta, koji je ranije najavio ostavku ukoliko prvi dio radova ne bude završen do kraja augusta, nije odgovarao na telefonske pozive.

Naknadno je na Facebooku objavio videosnimak probne vožnje iz unutrašnjosti tramvaja. 

VEZANI TEKST - Obnova tramvajske pruge: Šteta obećao završetak do 1. septembra, iz Bosmana kažu da se još ne zna tačan datum

Radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge u Sarajevu započeti su krajem augusta 2021. godine, a rok za završetak radova je dvije godine (730 dana). Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta je od tada u nekoliko navrata najavljivao da će radovi na dionici Ilidža – Remiza biti završeni do 1. maja 2022. godine, što se nije desilo.

I u martu 2022. godine, ministar Šteta je ustvrdio da će dionica do remize biti završena do maja, a do Čengić Vile u augustu.

Kasnije je taj rok pomjeren, a Šteta je održao press -konferenciju na kojoj je poručio da će prvi dio pruge, od Ilidže do Čengić Vile biti završen do 1. septembra ove godine, a drugi dio do augusta sljedeće godine. Ukoliko ne bude tako, Šteta je najavio da će podnijeti ostavku.

Ono što je vidljivo na terenu je da su radovi daleko od završenih. 

{$galerijaFotografija}

Iako se ministar Šteta posljednjih dana javno hvalio obnovama pojedinih raskrsnica na dionici od Čengić Vile do Ilidže, obnova tramvajskih okretnica ni na Ilidži niti na Čengić Vili nisu još ni započete, tako da će po svemu sudeći prijevoz putnika tramvajima još pričekati. 

IMG_20220829_220428.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.