open-navfaktor-logo
search
Drljača im ukinuo
Nakon više od godinu Savez logoraša BiH će ponovo imati novčanu pomoć od Federacije
Prošle godine nismo imali feninga od Ministarstva za rad i socijalnu politiku, a pretprošle nam je to Ministarstvo prepolovilo sredstva, rekao Jasmin Mešković
07.05.2019. u 11:29
get url
text
Jasmin Mešković
Jasmin Mešković

Savez logoraša BiH od danas će ponovo imati izvor finansiranja s nivoa Federacije BiH, a što nije bio slučaj u proteklih više od godinu dana. Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja, potpisat će ugovor u Sarajevu o pomoći sa predstavnicima Saveza, ali i Hrvatske udruge logoraša.

- Preko Ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacija BiH će direktno pomoći ova udruženja, našu kategoriju stradalnika. Do početka prošle godine su bili na poziciji Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku, međutim, tada ih je ministar (Vesko Drljača, op. a.) izostavio, pa smo dogovorili da ove godine ide preko Ministarstva boraca - rekao nam je Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, kazao nam je kako će zahvaljujući današnjem potpisivanju ugovora o pomoći moći odahnuti.

- Prošle godine nismo imali feninga od Ministarstva za rad i socijalnu politiku, a pretprošle nam je to ministarstvo prepolovilo sredstva. Ministar Drljača nas je skinuo uz obrazloženje kako je to odluka Vlade FBiH, a kada smo došli do premijera Fadila Novalića, on nam je rekao da nema pojma o tome. Uglavnom, godinu i po sistem rada i preživljavaje je bio putem pozajmica - govori nam Mešković.

Objašnjava kako će sredstva koja će po ugovoru dobiti od Vlade FBiH biti utrošena za programske aktivnosti Saveza, obilježavanje značajnih datuma, za plaćanje režija, prostora, naknada za rad u Savezu. Na godišnjem nivou riječ je o 180.000 KM.

- Bitno je reći da vi kada potpišete ugovor s Ministarstvom o načinu utroška i raspodjele sredstava, to je okvir u kojem možete raspolagati. Izričita sredstva za rad i po projektima koji se kandiduju. Mi smo i do sada potpisivali ugovor sa Ministarstvom rada i socijalne politike i to na naše insistiranje. To podržavamo, lakše će biti raditi. Prošle godine smo preživjeli tako što smo mi uplaćivali pozajmice, 100, 200, 500 KM, koliko je ko mogao i tako smo plaćali kirije, režije, internet - govori Mešković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.