open-navfaktor-logo
search
Odluka MUP-a KS
Nakon zabrane skupa podrške Dodiku: Radanović najavljuje žalbu, kaže da se radi o "političkom pritisku"
Policijska uprava Novi Grad kantonalnog MUP-a Sarajevo zabranila je mirni skup "Srpska pred sudom" u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji, a koji je trebalo da bude održan 1. septembra ispred Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 
31.08.2023. u 08:45
get url
text

Razlog je, kažu, neispunjavanje formalnih i sigurnosnih uvjeta.

Organizator skupa, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović smatra da je ta odluka donesena pod političkim pritiskom i najavljuje žalbu na rješenje.

Iz Republike Srpske poručuju da je odluka donesena pod političkim pritiskom, da je optužnica protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića lažna, što i jeste razlog zabrane skupa i da je Sarajevo grad selektivne pravde i prava.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović izjavio je ranije kako je optužnica protiv Dodika politička, "usmjerena na to da se obezglavi srpski narod u Republici Srpskoj, a time i uništi trag pravoslavlja i ostatak Srba u FBiH".

Tužilaštvo BiH podignulo je optužnicu protiv Dodika i direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića, koji se terete za kazneno djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.