open-navfaktor-logo
search
Sve do procedura
Nakon zaključka OV: Da li će Tanović morati raskinuti ugovor vrijedan 90 hiljada KM i vratiti električni automobil?
Općinsko vijeće Novo Sarajevo usvojilo je zaključak o raskidanju ugovora o najmu električnog automobila čiji je četverogodišnji najam trebao koštati blizu 90.000 KM. No da li će zaista doći do raskida ugovora još nije poznato.
01.07.2022. u 14:58
get url
text

VEZANI TEKST - Tanović se pohvalio snimkom kako vozi auto koje je Općina iznajmila za 90.000 KM

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović prije nešto više od mjesec dana na Vilsonovom šetalištu organizirao je svečanu primopredaju unajmljenog automobila.

Tom prilikom načelnik je pojasnio kako nabavka električnog vozila nije nikakvo ad hoc rješenje, nego samo jedna u nizu aktivnosti koje je Općina do sada sprovela na zaštiti okoline i smanjenju zagađenja.

On se tada također osvrnuo i na uštedu koju osigurava korištenje ovog automobila.

- Potrošnja na 100 kilometara je oko 2 KM što svakako daje uštede, pogotovo uzimajući u obzir trenutne cijene goriva gdje je za 100 pređenih kilometara potrebno minimalno 30 KM – kazao je on.

Interesantno je da bi cijena kupovine istog vozila iznosila od 90.000 KM do oko 106.000 KM, saznali smo iz kompanije Porsche sa kojom je ugovor potpisan. Općina bi kupovinom izdvojila otprilike isti iznos, a vozilo bi bilo u njihovom vlasništvu. Zašto se načelnik odlučio za nabavku, a ne kupovinu, do sada nije odgovoreno.

VEZANI TEKST - Vijeće izglasalo: Tanović će morati raskinuti ugovor vrijedan 90 hiljada KM i vratiti električni automobil

Načelnik Tanović nije bio dostupan za davanje izjava. Kako nam je pojašnjeno iz njegovog kabineta, on je na službenom putu te će na naš upit odgovoriti naknadno.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo Robert Pleše pojasnio je kako je zaključak jučerašnje sjednice proslijeđen u proceduru prema načelniku, te da ima dosta procedura koje se moraju ispoštovati prije same reakcije.

Načelnik će provjeriti sve te detalje, navodi Pleše, i onda će u skladu s tim dalje postupiti.

- On može na osnovu tog zaključka reći: "Okej, evo raskinut ćemo ugovor", ili može otići razgovarati sa našim pravobranilaštvom i reći: "Evo vidite, u skladu s tim ugovorom o nabavci vozila na taj i taj način nanosi se šteta općini u iznosu tom i tom". Onda će načelnik morati izaći pred Vijeće i obrazložiti te detalje – kaže Pleše.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.