open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Nalaz vještaka: Respiratori koje je nabavio FUCZ ne mogu se koristiti u jedinicama intenzivne terapije
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je da je zaprimilo stručno vještačenje u okviru predmeta "Respiratori". 
11.05.2020. u 15:48
get url
text

Kako se navodi, svi respiratori u predmetu su "locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje".

VEZANI TEKST - Istragu nabavke respiratora vode mediji, iz Tužilaštva šute: Da li je sporan susret Kolića i Ganibegovića?

- U nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19. Dakle, nije preporučeno korištenje ovih respiratora u jedinicama intenzivne terapije - navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Iz Tužilaštva dalje navode da tim tužilaca Tužilaštva BiH od početka rada na predmetu, 4. maja ove godine, kada je preuzelo predmet, "poduzeo cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja"

- Putem instituta Međunarodne pravne pomoći, pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavci, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužilački tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu sa policijskim i sigurnosnim agencijama sa kojima radi na predmetu - navodi se u saopćenju.

Samo pola sata ranije, prije ovog saopćenja, portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić na pitanje Faktora o eventualnom vještačenju respiratora kazao je kako je "predmet u radu i u ovom trenutku ne mogu davati više detalja ili informacija".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.