open-navfaktor-logo
search
Predložene početkom juna
Nalaze se u Srbiji: Još nisu raspisane potjernice za optuženima za zločin u Velagićima kod Ključa
Potjernica protiv peterice optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Ključa još uvijek nije raspisana iako je takav prijedlog upućen početkom juna.
29.07.2022. u 10:18
get url
text

Iako je početkom juna razdvojen postupak protiv Ilije Krčmara, Svetislava Račića, Željka Bajića, Nikole Ćuka (rođen 1967.) i Nikole Ćuka (rođen 1966.), koji se nalaze u Srbiji a optuženi su za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Ključa, i iako su mjere predložene početkom juna, za njima petericom još nisu raspisane potjernice.

Iz Državnog suda su za Birn potvrdili da u ovom predmetu Srbiji nije ustupljeno krivično gonjenje optuženih.

Osim toga, kako su naveli iz Suda, Tužilaštvo BiH je 9. juna 2022. dostavilo Sudu BiH prijedlog za raspisivanje međunarodne potjernice za optuženima u predmetu "Ilija Krčmar i ostali", a navedeni prijedlog je dan kasnije putem međunarodne pravne pomoći upućen braniocima optuženih s boravištem u Republici Srbiji, na izjašnjenje.

- S obzirom na to da do danas Sud nije zaprimio nikakve informacije da li je postupljeno po navedenoj zamolnici, a zbog čega nije mogao ni donijeti odluku o navedenom prijedlogu, Sud je uputio urgenciju Ministarstvu pravde BiH radi dostavljanja informacija da li je postupljeno po zamolnici Suda - kazali su u Sudu BiH.

Njih peterica su ranije bili optuženi s Boškom Unčaninom, Draganom Despotom i Marinkom Miljevićem, ali je u odnosu na ovu trojicu postupak odvojen te je ranije najavljeno da će im suđene početi u septembru.

U optužnici se navodi da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), 1. juna 1992. godine u mjestu Velagići u općini Ključ, zajedno s drugim osobama a po prethodnom dogovoru, naoružani i uz prijetnje istjerali vani civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Osnovne škole "Radenko Stojnić".

- Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi, zajedno s drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja strijeljanjem ubili najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996. godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice "Lanište 2" - saopćili su ranije iz Tužilaštva BiH.

Sud BiH je optužnicu za zločin u Velagićima (općina Ključ) potvrdio početkom decembra 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.