open-navfaktor-logo
search
Naftne koncesije
Nalazišta "crnog zlata" u FBiH bit će predstavljena u čuvenom British Museumu
Sve državne i međunarodne naftne kompanije, i investitori koji žele da prisustvuju na promocijama trebaju se registrovati putem e-mail adrese poznate konsultantske kompanije u energetskom sektoru IHS Global iz Londona, s kojom je Vlada Federacije BiH ranije potpisala ugovor
20.09.2019. u 13:45
get url
text

Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije pokreću Proces nadmetanja 2019. za naftne koncesije.  Kako je najavljeno, Vlada i Ministarstvo, nadležni organ odgovoran za davanje licenci za istraživanje, razvoj i proizvodnju tečnih i gasnih ugljikovodika u FBiH pokrenut će nadmetanje za dobijanje istraživačkih i proizvodnih prava u blokovima BiHPo1, BiHPo2 te BiHTz u Panonskom bazenu, te Bloku BiHD1 u području Dinarida.

Kako bi prikazali potencijale ovih blokova, iz Ministarstva najavljuju da će održati promocije u BiH i svijetu, kako bi predstavili zakonske i fiskalne obaveze i uvjete kao i tehnički potencijale. Prva promocija zakazana je za utorak, 1. oktobra u prostorijama Privredne komore FBiH. Potom slijedi promocija u Velikoj Britaniji, 9. oktobra, a kao mjesto održavanja odabran je čuveni British Museum u Londonu, najstariji javni muzej na svijetu.

Dodatno, predstavnici Federalnog ministarstva energije i rudarstva biti će prisutni i na Scout sastanku CEEC (Centralno-istočna Evropa i Kaspijska regija) koji će biti održan u Ankari, od  3. do 6. oktobar i na Balkans Petroleum Samitu 24. i 25. oktobra u Crnoj Gori.

Sve državne i međunarodne naftne kompanije, i investitori koji žele da prisustvuju na promocijama trebaju se registrovati putem e-mail adrese poznate konsultantske kompanije u energetskom sektoru IHS Global iz Londona, s kojom je Vlada Federacije BiH ranije potpisala ugovor na osnovu kojeg pomaže u poslovima za dodjelu koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte u Federaciji.


Karte blokova koji će biti prezentirani potencijalnim investitorima

Prema ranijim procjenama, Federacija BiH ima oko 600 miliona tona nafte, a kao najbogatije lokacije godionama se spominju područja Dinarida i tuzlanskog bazena, odakle se mogu čuti priče stanovnika kako im nafta izvire u dvorištima i imanjima. Prema nekim analizama, nalazište koje najviše obećava je u Orašju, sa oko 180 miliona barela.

Istraživanja nafte u BiH počela su prije agresije na BiH. Američka naftna kompanija Amoco je 1989. godine dobila ekskluzivna prava da istražuje naftu u BiH, zajedno s britanskom konsultantskom kućom ECL, a ulaganja u naftna polja i bušenje spriječila je agresija na BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.