open-navfaktor-logo
search
FUZIP
Naloženo uklanjanje zidova opasnih po građane na staroj zgradi na Marijin Dvoru
Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) saopćila je da je građevinski inspektor danas (17. marta) nakon pribavljenih mišljenja i konsultacija s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja i Komisijom za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine donio rješenje kojim je vlasniku nacionalnog spomenika stare Električne centrale na Marijin Dvoru u Sarajevu naložena demontaža zidnih struktura industrijskog postrojenja objekta visine otprilike 1,5 metara od kote okolnog terena.
17.03.2023. u 16:25
get url
text

Ovim rješenjem, kako su naveli iz FUZIP-a istovremeno će se osigurati zaštita života ljudi i zaštita mjesta i ostataka kulturnog naslijeđa.

- Rješenje je doneseno po službenoj dužnosti, na osnovu Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH, Zakona o provedbi odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljene Aneksom 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Zakona o inspekcijama FBiH i Zakona o upravnom postupku. U skladu s hitnim mjerama zaštite, naloženi radovi se odnose na demontažu zidnih struktura čije urušavanje predstavlja opasnost po saobraćaj i prolaznike do visine cca 1,5m, kako bi se smanjio rizik od eventualnog daljeg obrušavanja. Nakon demontaže zidnih struktura, naloženo je montiranje čeličnog plašta po kruni preostalih zidova, s ciljem zaštite ostataka zidnih struktura od vremenskih utjecaja - pojasnili su iz FUZIP-a.

Rok za početak radova na demontaži je pet dana od dana prijema rješenja, a vlasnik, odnosno korisnik građevine dužan je poduzeti mjere za otklanjanje opasnosti i do otklanjanja opasnosti označiti građevinu kao opasnu, skladu s članom 77a Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH.

Radovi će se izvoditi pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, koji je nadležan za obavljanje poslova iz oblasti zaštite i korištenja kulturno-historijskog naslijeđa, odnosno arhitekte konzervatora.

Osim federalnog građevinskog inspektora, inspekcijski nadzor su također izvršili i federalni inspektori za ceste koji su utvrdili da urušavanje objekta ugrožava nesmetano i bezbjedno odvijanje cestovnog saobraćaja i predstavlja realnu opasnost po zdravlje i živote svih učesnika u saobraćaju.

Radi poduzimanja u javnom interesu hitnih mjera koje se ne mogu odgađati jer je u pitanju neposredna ugroženost javne ceste i ugroženost sigurnosti učesnika u saobraćaju, postupajući federalni inspektori za ceste donijeli su rješenje o privremenoj zabrani odvijanja motornog i pješačkog saobraćaja na dijelu magistralne ceste uz objekat.

Rješenje ostaje na snazi do otklanjanja opasnosti po zdravlje i živote učesnika u saobraćaju, a federalni inspektori za ceste će, nakon završetka radova, po utvrđivanju prestanka opasnosti, naložiti prekid privremene zabrane saobraćaja i uklanjanje barijera.

Podsjetimo, 5. marta je došlo do urušavanja južnog dijela zapadnog krila objekta nacionalnog spomenika Električne centrale i od tada je jedan dio saobraćajnice zatvoren za saobraćanje, zgrada je ograđena žutom trakom, ali je svakodnevno predstavljala opasnost po sigurnost i pješaka, ali i vozača.

Nakon toga su nadležni prebacivali odgovornosti jedni s drugih nakon čega se taj problem danima nije rješavao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.