open-navfaktor-logo
search
Ceremonija u Vijećnici
Namjera nikada nije bila da Dejton bude vječan, on se može i mora popraviti, vrijeme je za EU
Večeras je u sarajevskoj Vijećnici upriličena svečana ceremonija u povodu 25. godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. 
12.12.2020. u 20:17
get url
text

Na ceremoniji su govorili visoki predstavnik Valentin Inzko, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler.

Inzko je podsjetio da je nakon 30 pokušaja da se zaustavi rat u BiH, tek Dejton to uspio.

- Svim građanima BiH želim čestitati 25. godišnjicu mira. Dejton je omogućio dvije stvari, da imamo jednu BiH koja je poslije Dejtona dobila novo unutrašnje uređenje sa entitetima i kantonima. Da imamo jednu BiH u kojoj ima mjesta za sve. Mir je samo početak, treba da zajedno gradimo dalje. Tu smo svi da to učinimo- poručio je Inzko.  

Ministrica Turković je podsjetila da je sporazum definisao buduće uređenje.

- U 25 godina koje su iza nas uz pomoć međunarodne zajednice učinjeno je mnogo. Dejtonski sporazum je velikim dijelom ispunio svoju zadaću, očuvao je mir. BiH se nalazi na razmeđi, između teške prošlosti i bolje budućnosti. Raduje nas angažman naših prijatelja koji ulažu napore kako bi naša zemlja nastavila integracijske procese – kazala je Turković.

Američki ambasador u BiH Eric Nelson je naglasio da je okvir koji je postavio temelj mira josigurao put kako bi BiH postala funkcionalno demokratsko društvo, te da je to bio primarni cilj Dejtona.

- OHR je bio uporni prevodnik toga. Sporazum je održao mir i omogućio BiH da krene putem ka EU. Ali sada je vrijeme da se naprave naredni koraci, ključni za budućnost. Kako bismo to uradili moramo unaprijediti sporazum, jer namjera nije nikada bila da bude vječan. Njegovi nedostaci moraju i mogu biti popravljeni. Mladi ljudi koji su istinska snaga ove zemlje ne žele i dalje biti zarobljeni u prošlosti. Njima je daleko važnija BiH 2030. od BiH 1995. Građani zaslužuju svjetliju budućnost u stabilnoj i prosperitetnoj demokratskoj BiH, članici euroatlantske zajednice. SAD će podržavati njihova zalaganja da ovu viziju pretvore u stvarnost – poručio je ambasador Nelson.

U svom kratkom obraćanju, ambasador Sattler je kazao da je krajnje vrijeme da pričamo o boljoj sadašnjosti i boljoj budućnosti.

- Mir mora biti više od kako ovdje kažu "samo nek ne puca". Građani zaslužuju život bez straha, siromaštva, stalnih političkih kriza. Mladi ne strahuju od novog konflikta, smatraju da članstvo u EU osigurava dugoročan mir. Vlasti moraju napraviti odlučnije korake u tom pravcu. Uvjereni smo da se značajan korak mora i može ostvariti naredne godine. Prelazak iz postkonfliktne faze u fazu pristupanja u EU, iz Dejtona u Brisel. Evropa je već tu, sada je vrijeme za EU. Živjela BiH! – poručio je Sattler.

Građanima Bosne i Hercegovine obratilo se više od dvadeset bivših i sadašnjih visokih državnih i međunarodnih zvaničnika, prijatelja Bosne i Hercegovine, putem unaprijed snimljenih video-poruka.

Među njima i bivši američki predsjednik Bill Clinton, ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Yves Le Drian, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen, predsjednik Slovenije Borut Pahor, premijer Španije Pedro Sanchez, visoki predstavnik EU Josep Borrell, ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, bivši visoki predstavnici u BiH Carl Bildt, Christian Schwarz-Schilling,Wolfgang Petritsch, Miroslav Lajčak ...

Dejtonski mirovni sporazum zaključen je 21. novembra 1995. godine u američkom gradu Dejtonu, a potpisan 14. decembra iste godine u Parizu. Sporazum je stavio tačku na gotovo četiri godine krvoprolića i razaranja u Bosni i Hercegovini, te stvorio prostor za dugotrajni i zahtjevni proces obnove i pomirenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.