open-navfaktor-logo
search
Iz sarajevske Vijećnice
Namoora: Drago mi je zbog usvajanja Rezolucije o Srebrenici, nadam se da će se isto desiti u slučaju Palestine
AUTOR: Faktor
23.05.2024. u 19:10
get url
text
Rezeq Namoora
Rezeq Namoora
Rezeq Namoora, ambasadora Palestine u BiH, kazao je da mu je drago zbog izglasavanja Rezolucije jer je jasno da se u Srebrenci desio genocid. 
- Želim čestitati građanima BiH i nadam se da će se u budućnosti isto desiti kada je u pitanju genocid u Palestini, naročito Gazi, ali i mnogim drugim mjestima. Želim da ljudi širom svijeta zapamte da genocid nije samo sada u Gazi, u Palestini, on je unazad 76 godina - dodao je Namoora, koji je u sarajevskoj Vijećnici pratio izglasavanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.
Odgovorio je i da je iznenađen brojem zemalja koje u Generalnoj skupštini UN-a nisu glasale "za".
- Mislio sam da će većina zemalja glasati, šokiran sam - dodao je Namoora.
Istakao je i da ne misli da će to što je usvojena Rezolucija napraviti ikakve probleme u BiH jer nije protiv nijednog naroda ili države.
Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, rekla je u Vijećnici da je ovo korak više ka pravdi. 
- Mi danas svi dišemo uz majke Srebrenice, sve koji su preživjeli genocid u Srebrenici. Ovo je historijski trenutak za Sarajevo i za BiH. Smatram da je najvažnije što dolazi učenje i obrazovanje generacija koje dolaze. Nedovoljno znanja vodi u nešto što bi mogao biti ponovljeni genocid. Zato je usvajanje Rezolucije od izuzetne važnosti, da mladi u Evropi i svijetu uče šta se desilo. 
Naravno, razočarani smo zbog broja suzdržanih i protiv. Nadam se da će vremenom spoznati koliko ovo nije važno samo za Sarajevo, BiH, nego za svijet - dodala je Karić.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.