open-navfaktor-logo
search
Nije dobila vizu
Nana Fata Orlović ipak ove godine neće moći obaviti hadž
Nana Fata Orlović, bosanska heroina i simbol ustrajnosti i borbe za svoja prava, neće moći obaviti hadž ove godine.
03.06.2022. u 13:18
get url
text

Nana Fata Orlović imala je namjeru da obavi hadž, međutim, nadležne institucije u Saudijskoj Arabiji su za ovogodišnje hadžije ograničila životnu dob hadžija na 65 godina starosti, što je značilo da nana Fata neće moći dobiti vizu za obavljanje hadža.

S tim u vezi, uvažavajući napore nane Fate i njen ogromni doprinos na afirmaciji dobra i pravde, te iznimnu reputaciju i ugled koji je stekla u domaćoj i stranoj javnosti, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović se 10. maja ove godine pismeno obratio ambasadoru Kraljevine Saudijske Arabije u našoj zemlji nj.e. Usameubin Dahiluel-Ahmediju s molbom da provjeri postoji li mogućnost da se nana Fata izuzme od usvojene odluke nadležne instance njegove zemlje i nani Fati izda potrebnu vizu za odlazak na hadž.

Ambasador Kraljevine je reisul-ulemu Kavazovića danas obavijestio da je poduzeo potrebne mjere i obratio se nadležnima u svojoj zemlji u vezi s ovim pitanjem, te da je obaviješten da su vlasti njegove zemlje ostale pri svojoj odluci da se starijim od 65 godina ove godine ne omogući obavljanje hadža.

Kazali su, kako navodi u svom današnjem dopisu, da ta odluka "ima za cilj zaštitu ove vrijedne kategorije hadžija, poglavito stogašto se svijet još uvijek nije u cijelosti oporavio od pandemije korona virusa".

Ovo znači da nana Fata ove godine neće moći obaviti hadž, no nadamo se da će narednih godina okolnosti biti povoljnije, a nanino zdravlje dovoljno dobro i da će ona hadž moći obaviti u jednoj od njih, javili su iz Kabineta reisul-uleme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.