open-navfaktor-logo
search
Ide sa kćerkom
Nana Fata Orlović ove godine planira hadž: Samo da zdravlje dobro služi
Fata Orlović iz Konjević Polja, iz čijeg je dvorišta prije osam mjeseci izmještena ilegalno izgrađena crkva, ove godine planira obaviti petu islamsku dužnost - hadž.
17.02.2022. u 18:42
get url
text

- Idem s kćerkom Zlatkom koja živi u Americi. Ona mi je pratilac - kazala je nana Fata, kako je poznata u javnosti, za AA.

Nada se da će je zdravlje dobro služiti kako bi obavila hodočašće.

Ranije je kazala da će na hadž otići kada se ukloni crkva iz njenog dvorišta. I došlo je vrijeme za to.

- Valja ispoštovati ono šta sam rekla. Allaha molim da sve bude lijepo i da zdravlje bude dobro - izjavila je nana Fata koja tokom zime boravi kod kćerke u Srebreniku.

Borba Fate Orlović za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu početkom 1990-ih godina, dok su ona i preživjeli članovi porodice bili u izbjeglištvu, trajala je dvije decenije.

Uklanjanje bespravno sagrađenog objekta pravoslavne crkve počelo je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu od 1. oktobra 2019. kojom je naloženo državi Bosni i Hercegovini da ispoštuje ranije odluke o uklanjanju crkve - odluke CRPC-a iz 1999. godine i Ministarstva za izbjeglice iz 2001. godine.

Evropski sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta Republika Srpska nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

Apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podnijela je Fata Orlović i još 13 članova njene porodice 2018. godine.

Imovina Fate Orlović i njene porodice vraćena je nakon završetka rata u BiH, ali nelegalno sagrađena pravoslavna crkva u njenom dvorištu je ostala. Fata Orlović je pokrenula sudski postupak 2000. godine pred sudovima u BiH, koji je završio apelacijom i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasborugu u njenu i u korist ostalih 13 apelanata.

Orlović je tokom rata u BiH izgubila supruga, kao i veliki broj članova porodice.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.