open-navfaktor-logo
search
Zdravstveni problemi
Nana Fata Orlović primljena u bolnicu u Tuzli
Nana Fata Orlović zbog pogoršanog zdravstvenog stanja hospitalizirana je u Klinici za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli.  
08.06.2021. u 14:34
get url
text

Kako je za Faktor potvrdila Ersija Aščerić-Mujedinović, glasnogovornica UKC-a, nana Fata je primljena u bolnicu zbog problema sa plućima koje je imala i ranije.

- Nije u pitanju koronavirus. Trenutno je u toku dijagnostika i praćenje pacijentice, nakon čega ćemo imati više informacija u vezi njenog zdravstvenog stanja – kazala je Aščerić-Mujedinović.

VEZANI TEKST - Nana Fata: Konačno mogu rahat sjesti u svoju avliju i popiti kahvu

Kako nezvanično sazanje Tuzlanski.ba, Fata Orlović protekle dvije noći nakon što je u njenom dvorištu u Konjević Polju srušena nelagalno izgrađena crkva bila je izložena provokacijama.

- Više pijanih osoba dolazilo je pred kuću Fate Orlović, pjevali su četničke pjesme i ljubili zemlju gdje je bila srušena crkva – kazao je izvor za Tuzlanski.ba koji dodaje da je nanu Fatu sve ovo potreslo zbog čega joj se dodatno narušilo zdravstveno stanje.

Također, kćerke Fate Orlović nakon provokacija bilo je strah prenoćiti u njenoj kući u Konjević Polju.

Iz dvorišta nane Fate Orlović u Konjević Polju u subotu je uklonjena nelegalno izgrađena crkva.

Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Sud je utvrdio kako je propust "vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada Republike Srpske nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu".

Potpuno bespravno Srpska pravoslavna crkva je u dvorištu Fate Orlović 1996. godine izgradila objekat koji je do danas netaknut stajao na istom mjestu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.