open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Naplaćivali i 30.000 KM: Optuženo šest osoba zbog visoke korupcije pri zapošljavanju u Graničnoj policiji BiH
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu zbog koruptivnog djelovanja u procesu konkursa za zaposlenje u Graničnoj policiji BiH, nezakonitog zahtijevanja i primanja velikih iznosa novca od kandidata u procesu, kao i drugih povezanih krivičnih djela.
16.09.2022. u 13:16
get url
text

Optuženi su:

Rejhan Raković, rođen 19.01.1980. godine u Bihaću, uposlenik Granične policije BiH, predsjednik Komisije za provođenje procedure konkursa za prijem uposlenika, državljanin BiH
Ensar Salčinović, rođen 09.09.1991. godine u Sarajevu, uposlenik Granične policije BiH, državljanin BiH
Kenit Čakić, rođen 02.05.1994. godine u Bugojnu, ranije osuđivan, državljanin BiH
Armin Otuzbir, zv. Pipa, rođen 30.11.1991. godine u Travniku, državljanin BiH
Mirza Ramljak, rođen 26.12.1985.godine, u Sarajevu, državljanin BiH
Ivica Sabljo, rođen 06.05.1980.godine u mjestu Poklečani, Posušje, uposlenik Granične policije BiH, član Komisije za provođenje procedure konkursa za prijem uposlenika, državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. 

Optuženi se terete da su djelujući kao uvezana grupa, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata koji su konkurisali za radna mjesta policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH, kako bi pomoću koruptivnog djelovanja i zlouporabe položaja, ishodili i omogućili veći broj bodova, kao i njihov prijem u radni odnos u Graničnoj policiji, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist.

Istragom je utvrđeno da su optuženi zahtijevali i primali novac u iznosu od 10 do 30 hiljada KM od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlasti pogodovali njihovom prolasku na konkursu i uposlenju u Graničnoj policiji BiH.

Nakon okončane istrage koju je Tužilaštvo provelo zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama za provedbu zakona, navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 34 svjedoka i stručnih svjedoka-vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Tužilaštvo BiH zatražilo je i oduzimanje nezakonite imovinske koristi, u iznosu većem od 100.000 KM, koja je zaplijenjena u tužilačkoj i policijskoj akciji.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.