open-navfaktor-logo
search
Obilježen i jubilej
Napretkov svečani uskrsni koncert održan u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu
Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak, u povodu najvećeg kršćanskog praznika Uskrsa, ali i značajnog jubileja 120 godina od utemeljenja društva, večeras je u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu upriličilo svoj tradicionalni svečani uskrsni koncert.
21.04.2022. u 21:21
get url
text
Napretkov koncert u sarajevskoj Katedrali
Napretkov koncert u sarajevskoj Katedrali

Predsjednik HKD-a Napredak Nikola Čiča je u svom obraćanju pred koncert rekao da je Napredak veliko društvo koje ove godine slavi svoju veliku godišnjicu, 120 godina od nastanka.

- U tom periodu pokazali smo da smo temelj oko kojeg se kretao hrvatski narod u BiH. Naravno, ništa mi to ne bi mogli uraditi bez svih vas, sviju onih koji su na bilo koji način pomogali rad i djelovanje Napretka - istakao je Čiča izražavajući posebno zahvalnost Vladi Federacije BiH i resornoj ministrici, kao i Vladi KS i resornom ministru.

Čiča je katolicima čestitao Uskrs, pravoslavcima predstojeći Vaskrs i muslimanima predstojeći Bajram.

- Želim da svi zajedno blagujemo naše blagdane u miru, u ovim teškim okolnostima koje jesu i koje su bile zadnje dvije godine, ali da nam svima to bude poticaj da radimo više i bolje - naveo je Čiča.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić je rekao da je HKD Napredak jedinstvena institucija koja je uz Štrosmajerovu akademiju i Maticu Hrvatsku uvijek predstavljala stub očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta hrvatskog naroda, kako u BiH, tako i Hrvatskoj.

- HKD Napredak jeste institucija s impresivnih 120 godina postojanja i jednom vrlo važnom filozofijom, kako je rad za čovjeka i njegovo dobro uvijek bila osnova ovog kulturnog i humanog društva - naveo je Avdić.

Pod svodom katedrale prepleli su se sjajni glasovi mješovitog Zbora Hrvatske radio-televizije s glasovima solista Darije Auguštan, sopran, Martine Gojčeta Silić, mezzosopran, Stjepana Franetovića, tenora i Roberta Kolara, baritona, pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija koji su pripremili Hrvatsku misu u d-molu Borisa Papandopula, skladatelja od čije smrti je prošle godine obilježeno 30 godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.