open-navfaktor-logo
search
Predsjednik bez komentara
Napustili Platformu za progres: Ovo nije demokratska stranka, Hadžikadić stvara kult ličnosti
Grupa vijećnika i aktivnih članova Platforme za progres napustili su ovu političku partiju, kazavši kako je ta stranka demokratska samo na papiru, te da njen predsjednik Mirsad Hadžikadić stvara kult ličnosti.
23.09.2021. u 12:38
get url
text

- Platformi za progres smo se pridružili jer smo u toj novoj političkoj stranci i njenim principima država, znanje, poštenje, mladi i odgovornost, prepoznali ideale koje nosimo u sebi. Međutim, rukovodstvo Platforme za progres je odustalo od tih principa i stranka nije više organizacija koja može donijeti progres - kazala je Amna Popovac, bivša članica Glavnog odbora PzP Mostar.

Istakla je da se principi tumače proizvoljno, te da se loš rezultat na Lokalnim izborima 2020. godine odrazio na stabilnost stranke. Tvrdi da su unutarstranačka previranja rezultirala odlascima gotovo polovine izabranih vijećnika. 

- Disciplinski procesi protiv ljudi koji misle svojom glavom su počeli još za vrijeme predizborne kampanje u Mostaru i nastavili se do danas. Prvi prijelomni trenutak za stranku bio je isključenje nekoliko istaknutih članova Platforme početkom 2021. godine, a drugi prekid Konvencije u maju ove godine. Ovim postupkom je Platforma pokazala da je društvo jednog lica koje uvodi diktaturu umjesto demokratije - kazala je.

Navela je da je Platforma za progres "samo na papiru demokratska stranka".

- To nije politička organizacija nego stranka za zadovoljenje ličnih interesa i nerealnih ambicija. Ne možete istovremeno imati demokratiju i praviti kult ličnosti - kazala je Popovac.

{$galerijaFotografija}

Platformu za progres napustili su i vijećnici u Općinskom vijeću Ilidža Jasmina Vranjača i Tarik Hošić, te su najavili da će u budućnosti djelovati kao samostalni vijećnici.

- Na moje pitanje da se prezentuju argumenti i dokazi koji se optužuju da su u stranku ubačeni rušilački i ubilački elementi, izdiktirao mi se broj mobitela na koji treba da dobijem objašnjenja. Ja ne želim više biti u takvoj organizaciji gdje nije transparentan rad - kazala je Vranjača.

Tarik Hošić tvrdi da je glavni razlog njegovog izbacivanja iz stranke gostovanje na N1 televiziji, gdje je govorio o stanju u stranci, te unutarstranačkim previranjima.

- U ovome momentu sam posljednji izbačeni član, vjerujem sigurno da će ih biti i poslije mene, jer svako ko se usudi govoriti i usprotivriječiti se predsjedniku Platforme za progres, on se smatra nepoželjnim - kazao je, te dodao da je među stranačkim funkcijama obavljao i funkciju predsjednika Centralne izborne komisije. 

- Tu funkciju sam obnašao i na prekinutoj Konvenciji, na kojoj je oboren statut koji je predsjedniku Hadžikadiću dozvoljavao ujedinjenje s drugim političkim partijama, a koje je išlo u njegovu ličnu korist, kako bi ostavrio zamisao da postane kandidat za člana Predsjedništva BiH - rekao je Hošić.

Osim njih, stranku je napustilo još 12 članova koji su obnašali razne stranačke funkcije širom organizacija na području Bosne i Hercegovine.

Kontaktirali smo predsjednika Plaftorme za progres Mirsada Hadžikadića koji nije želio davati izjave.

_DSC9542.JPG
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.