open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
Naređeno ponovno brojanje svih glasova za predsjednika i potpredsjednike RS-a
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine naredila je Glavnom centru za brojanje otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića na svim biračkim mjestima u entitetu Republika Srpska za nivo predsjednika i potpredsjednika RS-a.
10.10.2022. u 15:10
get url
text

- Održali smo jutros kolegij, razmotrili veći broj primjedbi i prigovora na tok izbornog procesa, imali smo uvid u određene materijalne dokaze kao što su videomaterijali i dokumentacija koji nedvojbeno dokazuju da je taj proces tako kontaminiran da ne omogućava pravilno objedinjavanje rezultata izbora na biračkim mjestima u RS-u – kazao je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a.

Glasovi će ponovo biti izbrojani u Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj Zetri. Radi se o brojanju glasova sa 2.239 biračkih mjesta u RS-u, uključujući biračka mjesta u Brčko distriktu. Naredba je donesena po službenoj dužnosti.

VEZANI TEKST - Završen protest opozicije u Banjoj Luci, najavili proteste ispred CIK-a

Ponovno brojanje glasačkih listića bit će obavljeno u skladu s dinamikom koju će utvrditi direktor Glavnog centra za brojanje, o čemu će i posmatrači i javnost biti obaviješteni. 

Opozicija iz RS-a ranije se žalila CIK-u i tražila ponovno brojanje glasova, tvrdeći da je SNSD pokrao volju birača i da je pobjedu u utrci za predsjednika RS-a odnijela Jelena Trivić, a ne Milorad Dodik. 

Šest članova CIK-a je bilo za to da se ponovo broje glasovi, dok je Vlado Rogić jedini bio protiv.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.