open-navfaktor-logo
search
"Na liječenju"
Naredio granatiranje Kapije: Đukić i dalje zvanično nesposoban za suđenje
Nepsposoban da se pojavi pred sudom za priznanje presude koja već postoji, ali sposoban da se pojavi na promociji knjige koja negira zaključke Suda BiH o masakru na Tuzlanskoj kapiji
11.11.2019. u 15:26
get url
text

Viši sud u Beogradu još od aprila čeka rezultate medicinskog vještačenja kako bi se utvrdilo da li je Novak Đukić, ratni komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske (VRS), u mogućnosti pojaviti se u sudnici, što je ponovo dovelo do odlaganja dugotrajnog postupka u ovom predmetu, saznaje Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Đukića je Sud Bosne i Hercegovine 2014. osudio na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim da je 25. maja 1995. naredio granatiranje Tuzlanske kapije. U ovom napadu ubijena je 71 osoba, većinom mladi ljudi.

Đukić se nije pojavio na izdržavanju kazne. Odbrana je obrazložila da se on nalazi u Srbiji na liječenju.

S obzirom da je Đukić srbijanski državljanin, on nije izručen Bosni i Hercegovini, koja je zbog ovoga zatražila od Srbije da preuzme izvršenje presude u skladu sa sporazumom o pravnoj pomoći koji su ove dvije države potpisale.

Ali zbog zdravstvenog stanja Đukića, Viši sud u Beogradu već nekoliko godina odlaže odluku u njegovom predmetu.

Đukićev advokat Milorad Konstantinović je 2018. godine sudu rekao da je Đukić "hospitalizovan zbog psihičkih problema", ali više detalja u javnosti nije bilo objavljeno.

U aprilu ove godine, sud je naložio da se uradi novo vještačenje kako bi se utvrdilo može li se on pojaviti pred sudom ili ne. Dva i po mjeseca kasnije, sud nije dobio nikakve rezultate, zbog čega je naloženo da se rezultati dostave u najbržem mogućem roku.

Međutim, ponovo su prošla dva i po mjeseca, i kako su informisali sudski vještaci, dokumentacija još nije bila gotova, jer je jedan od članova stručne komisije bio u inostranstvu, a krajem oktobra je stiglo novo obrazloženje da rezultati nisu došli zbog bolesti drugog člana komisije.

Predmet Đukića se pred sudom u Beogradu nalazi više od četiri godine. Saslušanje je trebalo da počne u junu 2016, ali je, zbog Đukićeve bolesti, nekoliko puta došlo do odlaganja njegovog održavanja.

Prvobitni rezultati analize Đukićevog stanja pokazali su da je on sposoban da prisustvuje saslušanju, ali kako se i dalje nije pojavljivao, u aprilu 2018. godine urađeno je novo vještačenje.

Tada je stručna komisija saopštila da je Đukić privremeno nesposoban da se pojavi pred sudom, zbog čega je u aprilu ove godine sud zatražio treće ljekarsko mišljenje, koje tek treba da bude dostavljeno.

Uporedo s odlaganjem procesa, u Srbiji se održavaju događaji kojima se negiraju zaključci Suda BiH da su za masakr na Tuzlanskoj kapiji odgovorne snage VRS-a.

Tako je prošle nedjelje Ministarstvo odbrane Srbije bilo domaćin predstavljanja nove knjige u kojoj se tvrdi da VRS nije granatirala grad, već da je eksplodirala naprava koju je neko postavio na Kapiju.

Đukićev advokatski tim kreirao je internet stranicu kako bi predstavio slučaj i izveo je, kako je kazano, rekonstrukciju eksplozije na Tuzlanskoj kapiji, pri čemu je simulirano granatiranje zgrada. Rekonstrukcija je održana u centru Vojske Srbije u Nikincima, u blizini Rume.

Đukićev tim tvrdi da su dokazali da osobe koje su poginule nisu mogle da budu ubijene granatom ispaljenom s položaja VRS-a.

Iz Incijative mladih za ljudska prava Srbije su ranije za BIRN BiH naveli kako se, prema vijestima koje je prenio Medija centar Ministarstva odbrane, na fotografijama s promocije knjige o Tuzlanskoj kapiji jasno vidi Novak Đukić.

- Kada se sasvim legalnim putem potražuje da se pojavi pred sudom za priznanje presude koja već postoji, on je nesposoban za postupak. Ali je, izgleda, jako sposoban da se pojavi na svakoj vrsti odbrane svog lika i djela - kazao je Marko Milosavljević iz Inicijative.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.