open-navfaktor-logo
search
Glavna tužiteljica KS
Naredne sedmice počinje disciplinski postupak protiv Sabine Sarajlije
Pripremno ročište u disciplinskom predmetu protiv glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu Sabine Sarajlije, koja se tereti zbog nemara u vršenju službene dužnosti, bit će održano u utorak, 25. oktobra, potvrdila je ona za Birn.
19.10.2022. u 10:00
get url
text

Sredinom jula ove godine Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio je disciplinsku tužbu protiv Sarajlije, glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo zbog, između ostalog, i nemara u vršenju službene dužnosti.

Sarajlija je potvrdila za Birn da će se 25. oktobra održati pripremno ročište pred Prvostepenom disciplinskom komisijom.

Kako su ranije naveli iz Ureda disciplinskog tužioca, tužba je podnesena 13. jula ove godine Prvostepenoj disciplinskoj komisiji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća zbog "disciplinskih prekršaja povreda načela nepristrasnosti, nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti, miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti Zakona o VSTV-u".

Iz Ureda nisu ranije naveli na koji predmet i radnje se odnose prekršaji koji su navedeni u disciplinskoj tužbi, a o sadržaju prijave nije željela govoriti ni Sarajlija.

Iz Ureda nisu željeli potvrditi da li se pripremno ročište 25. oktobra odnosi na tužiteljicu Sarajlić, uz objašnjenje da se termini disciplinskih ročišta najavljuju na internet stranici VSTV-a, prema pravilima da se objavljuje samo broj predmeta, ali ne i ime sudije ili tužioca protiv kojeg se vodi.

- Imajući u vidu da su ročišta javna, predstavnici medija mogu prisustvovati ročištima i na taj način utvrditi o kom nosiocu pravosudne funkcije je riječ - navode iz Ureda.

Sarajlija je od 2008. tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a od 2019. godine je glavna kantonalna tužiteljica, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.