open-navfaktor-logo
search
Husić otkriva
Naredne sedmice počinju pregovori: Šta traže rudari u svom novom kolektivnom ugovoru?
Kolektivni ugovor za oblast rudarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) istječe 31. decembra i dva sindikata koji predstavaljaju zaposlene u rudnicima žele pregovarati o novom. Zbog toga su već održali štrajk upozorenja, nakon kojega je Vlada FBiH zadužila Elektroprivredu BiH da formira pregovarački tim.
11.10.2022. u 19:38
get url
text

- Premijer FBiH (Fadil Novalić, op. a.), resorni ministar (Nermin Džindić, op. a.) i direktor Elektroprivrede BiH (Admir Andelija, op. a.) trebali bi se sastati u četvrtak i tu će Elektroprivreda BiH ponuditi svoje viđenje zahtjeva sindikata po pitanju novog kolektivnog ugovora - kaže Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH.

Nakon toga, dodaje Husić, ministar Džindić je obećao da će naredne sedmice organizirati sastanak na kojem će biti predstavnici dva reprezentativna sindikata.

- U novom kolektivnom ugovoru mi tražimo povećanje satnice, odnosno najniže cijene rada, sa 2,70 na tri KM, što iznosi 11 posto. Očekujemo da će linearno povećanje plaća iz maja, u iznosu od 230 KM, ostati na snazi. Tražimo povećanje naknade za topli obrok sa 14 na 16 KM. Također, za nas je veoma važno da potvrdimo da je usaglašena struktura platnih razreda, u omjeru koeficijenata složenosti poslova od jedan do četiri - pojašnjava Husić.

Rudari su odbili sići u jame krajem septembra, kada su čuli da Elektroprivreda isplaćuje 750 KM pomoći svojim zaposlenicima kao pomoć zbog rasta inflacije, a ubrzo nakon toga premije Elektroprivrede slijedile su i uprave svih rudnika.

- Isplata septembarskih plaća i jednokratne pomoći u iznosu od 750 KM, u sedam rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH, bit će okončana do 20. oktobra. To je već završeno za zaposlene u Rudniku mrkog uglja Breza - rekao je Husić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.