open-navfaktor-logo
search
FHMZ
Naredne sedmice u BiH toplije vrijeme uz puno kiše
Iako uobičajena temepratura za mjesec septembar, građane je iznanenadio nagli pad temperature. Naredne sedmice očekuje se porast temperature za dva-tri stepena, ali i velike količine padavina.
20.09.2022. u 13:56
get url
text

- Kad su u pitanju promjene temperaturnog ali i padavinskog režima u BiH, one su posljedica premještanja jednog hladnog fronta koji je donio padavine u petak i subotu te prve pahulje na našim planinama. Taj sistem hladnog fronta iza sebe je ostavio dosta hladnu zračnu masu koja posredstvom anticikline koja je zahvatila šire područje Europe, utiče na vrijeme i vremenske prilike u BiH – kazao je Bakir Krajinović, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

On ističe da će narednih nekoliko dana u BiH vremenske prilike biti dosta stabilnije, baš zbog uticaja anticklone.

- Takve vremenske prilike u kombinaciji za hladnom zračnom masom, koja je zahvatila, ne samo BiH i regiju, nego i cijelu Europu donosi dosta niske vrijednosti temperatura. Ono što treba naglasiti kada je mjesec septembar u pitanju, takve vremenske prilike nisu neuobičajne i nisu ništa novo za naše klimatske uslove. Ako pogledamo apsolutni minimum, odnosno najniže vrijednosti temperature ikada izmjerene u BiH, one se kreću ispod 0 stepeni – rekao je Krajinović

Kao primjer tome, meteorolog napominje da je u Sarajevu apsolutni rekord bio -2,2 stepena izmjeren davne 1931. godine te da dosta niske vrijednosti temperatura možemo očekivati tokom mjeseca septembra, ali da iduća sedmica donosi malo toplije vrijeme.

- Dakle, ova hladna začna masa koja donosi stabilnije vrijeme, ali dosta niže vrijednosti temperatura sasvim je uobičajena za naše klimatske uslove. Što se tiče promjene temperaturnog režima, novu promjenu, ali u onom pozitivnom smislu, očekujemo iduće sedmice kako jutarnjih, tako i dnevnih temperatura. Tokom jutra vrijednosti koje imamo ove sedmice od dva do šest stepeni u BiH, dok naredne sedmice očekujemo porast tih vrijednosti za tri do četiri stepena, pa će biti dosta ugodnije, iako i dalje hladno. Vrijednosti minimalnih temperatura bit će oko 10 stepeni, što i dalje nisu visoke temperatura, ali su temperature koje odlikuju kraj septembar – ističe Krajinović te dodaje:

- Međutim, iduće sedmice očekujemo promjenu vremenskih prilika i u pogledu padavinskog režima pa će kiša biti dosta češća i atmosfera će biti dosta nestabilnija tokom iduće sedmice, tako da će biti puno, puno više kiše nego ove sedmice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.