open-navfaktor-logo
search
Pomoć
Narod BiH ne zaboravlja Siriju: Merhamet i Rijaset IZ-a s turskim IHH-om provode veliki graditeljski projekt
Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet provodi veliki projekt izgradnje škola, kuća i džamije u razornim zemljotresima pogođenim regijama na sjeveru Sirije, a projekt provodi u saradnji sa Rijasetom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i turskom humanitarnom fondacijom IHH.
07.09.2023. u 09:17
get url
text

Razorni zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je 6. februara ove godine južne dijelove Turske i sjeverne regije Sirije u kojima su živote izgubile desetine hiljada ljudi i devastirani cijeli gradovi i naselja.

Snažne državne institucije i zapažena međunarodna pomoć pritekli su u pomoć ugroženom stanovništvu na jugu Turske, ali značajnija pomoć je izostala na sjeveru odveć ratom razorene Sirije.

Ratnim golgotama i apokaliptičnim posljedicama zemljotresa pogođenom narodu Sirije pomoć stiže u vidu velikog infrastrukturnog projekta vrijednog više od 2,5 miliona konvertibilnih maraka, kojeg provode Merhamet, Islamska zajednica u BiH i turski IHH.

Projektom se u mjestu Soran kod Azaza grade škola i džamija, dok se u mjestu Jinderesu kod Afrina gradi škola, a u Idlibu 42 stambene kuće na površini od oko 25 dunuma.

FOTO: AA/IHH

Novoizgrađene škole sa po šest učionica će pohađati 720 djece, a džamija će biti kapaciteta od 500 osoba. Ukupno 42 dvosobne kuće od po 116,5 metara kvadratnih će biti izgrađene u mjestu Meshed Ruhin u Idlibu.

Svečanom polaganju temeljaca i početku radova na realizaciji ovog značajnog humanitarnog projekta u sirijskim naseljima prisustvovale su i delegacije ustanova koje provode projekt.

Predsjednik HO Merhameta Kenan Vrbanjac za AA je kazao da je ova organizacija i ranije izlazila izvan granica BiH i provodila slične projekte izgradnje škola i drugih objekata nakon zemljotresa u Pakistanu, Iranu i drugdje, a da je i ovaj projekt na sjeveru Sirije još jedan iskorak i potvrda da je Merhamet spreman pomoći ljudima u potrebi ma gdje oni bili.

FOTO: AA/IHH

Ističući da je ovo nastavak uspješne saradnje sa turskom fondacijom IHH i Rijasetom Islamske zajednice u BiH, Vrbanjac se zahvalio svim uključenim u projekt, uključujući i Grad Visoko i Općinu Jajce.

- Posebno smo zahvalni Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem na čelu. Zahvalni smo im na ukazanom povjerenju i izvještavat ćemo javnost o toku realizacije projekta - kazao je Vrbanjac.

On je kazao da je u proteklom periodu provedeno opsežno ispitivanje tla za gradnju objekata i prikupljene sve potrebne dozvole i saglasnosti za gradnju kako bi konačni korisnici dobili trajno rješenje.

- Projekt izgradnje ovih infrastrukturnih objekata bi trebao biti završen za pet mjeseci. Još jednom zahvaljujemo narodu Bosne i Hercegovine, Bošnjacima koji su još jednom pokazali da imaju veliko srce i da su uvijek spremni pružiti ruku pomoći ljudima u potrebi - zaključio je Vrbanjac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.