open-navfaktor-logo
search
Traže reakciju VSTV-a
Narod i pravda proziva Kajganića: Zabrinuti smo načinom postupanja Tužilaštva BiH u predmetima ratnih zločina
Narod i pravda traži od Ureda disciplinskog tužioca i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine da provjere pojedine navode i prakse Tužilaštva Bosne i Hercegovine i glavnog tužioca Milanka Kajganića.
28.04.2023. u 11:05
get url
text

U pojedinim medijskim istupima, kako navode iz NiP-a, glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić paušalno je iznosio navode o tome koji su prioriteti u radu Tužilaštva BiH u vezi sa ratnim zločinima. 

- Podsjećamo da su udruženja žrtava rata iz Bosne i Hercegovine, uključujući i srebreničke žrtve, u februaru ove godine pozvale Tužilaštvo BiH da procesuira predmete sa liste A Haškog tribunala te su izrazile nezadovoljstvo da mnogi predmeti sa ove liste nisu procesuirani. Nažalost, svjedočimo da glavni tužilac u medijskim istupima prioritete Tužilaštva određuje paušalno obećavajući prioritetnije procesuiranje pojedinih predmeta - navodi se u saopćenju Naroda i pravde.

Iz ove stranke navode kako bi se nadležne institucije morale očitovati i o pojedinim praksama Tužilaštva BiH.

- Navodi koji su izrečeni u sudnici u predmetu Dudaković i ostali gdje je jedan od svjedoka pred sudom potvrdio da je za optužujuće svjedočenje protiv Dudakovića i ostalih dobio novac, duboko nas zabrinjavaju i traže objektivnu i nezavisnu istragu kao i jasno očitovanje nadležnih institucija.

Također, zabrinjava nas i praksa pritiska na svjedoke koji potom tokom suđenja jasno mijenjaju iskaz uz navode da su bili izloženi različitim pritiscima tokom ispitivanja o čemu Tužilaštvo BiH nije adekvatno reagiralo do sada. Insistiranje na izjavama svjedoka a minimiziranje svjedočenja u samom sudu i navoda da su izjave date pod pritiscima Tužilaštva sakriva suštinski problem – nezakonita postupanja tokom samih istraga, odnosno provođenje istražnih radnji suprotno odredbama zakona o krivičnom postupku - stoji u saopćenju.

Posebnim problemom u Narodu i pravdi vide arbitražno biranje predmeta što dovodi do potpuno nevjerovatnih situacija gdje, naprimjer, za ratne zločine nad opkoljenim stanovništvom Goražda još niko nije osuđen, dok je i za zločine nad opkoljenim Sarajlijama smiješno mali broj optužnica s obzirom na dužinu opsade, brutalnost i broj ubijenih civila.

- Svaki ratni zločin treba biti procesuiran i tu je naše opredjeljenje jasno. Međutim, ne možemo a da ne primijetimo da glavni tužilac u predmetu u kojem još uvijek nije donesena tužilačka odluka govori o akciji jedinica ARBiH na području Goražda kao o 'nelegalnom napadu'. To je direktno miješanje u posao postupajućih tužilaca čime se na njih vrši pritisak - poručuju iz ove stranke. 

Iz Naroda i pravde ističu da uočavaju i tendenciju i izražavaju nezadovoljstvo činjenicom da za ubijanje opkoljenog Goražda niko nije odgovarao, a među ubijenim je i više od 150 djece, hiljade civila...

- Istovremeno, branioci Goražda su procesuirani kroz više predmeta gdje se pokazalo, nakon oslobađajućih presuda, da je Tužilaštvo više išlo ka 'skidanju glava' istaknutih komandanata a ne utvrđivanju istine o određenim događajima. U danima dok obilježavamo opsadu Sarajeva jasno ističemo i činjenicu da je za granatiranje opkoljenog grada, ciljano ubijanje civila, terorisanje i druge zločine odgovarao sramno mali broj pripadnika Vojske RS-a.

Zato još jednom pozivamo Tužilaštvo BiH da se u svom radu vodi usvojenim strategijama o procesuiranju ratnih zločina, a ne da pokušava vještački izjednačiti broj optuženih na svim stranama. Ured disciplinskog tužioca i VSTV pozivamo da se pomnije uključe u dešavanja koja uznemiruju žrtve i sveukupnu javnost te da zajednički radimo na izgradnji povjerenja u sudske institucije - stoji na kraju saopćenja Naroda i pravde. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.