open-navfaktor-logo
search
Predug proces
Naša stranka će do kraja sedmice partnerima predložiti kandidata za premijera KS, ko je sve "u igri"
Naša stranka će do kraja sedmice partnerima u "Osmorci" predložiti ime kandidata za poziciju premijera Kantona Sarajevo, rečeno je Feni iz te stranke.
14.02.2023. u 12:50
get url
text

Istaknuto je da su u toku pregovori unutar stranke te da još nemaju konkretno ime.

- Do kraja sedmice ćemo imati kandidata, a nakon toga ćemo ga predstaviti i javnosti - rečeno je.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Skupštini KS Irfan Čenić kazao je za Fenu da će imati problem ukoliko Naša stranka ove sedmice ne predloži ime premijera, jer do 25. februara bi trebali imenovati mandatara za sastav Vlade KS.

Smatra da taj proces predugo traje i da ga treba završiti što prije.

- Ukoliko u zadnjim rokovima bude predložen loš kandidat, možemo doći u situaciju da ne dobije podršku - istakao je Čengić.

Po izbornom rezultatu, tvrdi Čengić, SDP-u i Narodu i Pravdi pripadaju mjesta premijera KS i predsjedavajućeg Skupštine KS.

- Ukoliko se SDP odluči da prepusti i ovo mjesto NS-u, očekujem da će predložiti nekoga sa političkim iskustvom i izbornim legitimitetom. Mislim da nemaju bolju osobu od Sabine Ćudić za tu poziciju, ili da neko od zastupnika preuzme tu dužnost kao Nihad Uk ili Vildana Bešlija - kazao je Čengić.

Naglasio je da su prije formiranja Vlade KS čekali da se formira Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH.

- Vijeće ministara je formirano, a očigledno je da Vladu FBiH zbog blokada nećemo dobiti još dugo - kazao je Čengić.

Predstavnik Naroda i Pravde Adnan Delić kazao je Feni da oni imaju izborni rezultat i kapacitet da predlože kandidata za premijera Kantona Sarajevo, te da su dosadašnjim radom pokazali ozbiljnost u izvršnim funkcijama.

- Ako se bude od mene tražilo da preuzmem funkciju premijera KS spreman sam saslušati sve prijedloge, a ujedno smatram da NiP ima i druga kvalitetna imena koja mogu kvalitetno obnašati funkciju premijera - istakao je Delić.

Skupština Kantona Sarajevo prošle sedmice je razriješila dužnosti premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu koji je imenovan za ministra prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine. Tu funkciju trenutno obavlja vršiteljica dužnosti premijera Darija Softić-Kadenić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.