open-navfaktor-logo
search
Sanacija trga
Naša stranka odgovorila Hadžibajriću: Protivimo se parking-urbanizmu
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić zloupotrijebio je web stranicu Općine Stari Grad za svoj lični obračun s Našom strankom, saopćili su iz te stranke nakon što su ih iz Općine Stari Grad optužili da opstruiraju radove na sanaciji Trga oslobođenja - "Alija Izetbegović".
07.08.2021. u 14:58
get url
text

- Osim toga, nije govorio samo u svoje ime, nego je instrumentalizirao Općinu rekavši da Općina Stari Grad i on kao načelnik pitaju Našu stranku zašto navodno opstruiramo "uređenje trga koji nosi ime rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića". Iz pitanja je jasno da instrumentalizira i ime prvog predsjednika Bosne i Hercegovine kako bi svom političkom pamfletu dao i emotivnu dimenziju misleći da će tako veći broj ljudi okrenuti protiv stavova Naše stranke o tome kako bi Trg oslobođenja - "Alija Izetbegović" mogao izgledati - navode iz Naše stranke.

Šta je Hadžibajrićev glavni argument za gradnju, jasno je, dodaju, iz njegovog saopćenja:

- Ako garaža u Avdage Šahinagića u jeku sezone ostvari prihod od 65.000 KM za jedan mjesec, zamislite kakav bi prihod bio na ovoj lokaciji? Hoće li Naša stranka odgovarati za neprihodovanje za koje su odgovorni svojim postupcima.

VEZANI TEKST - Općina Stari Grad: Od koga to Naša stranka štiti Trg oslobođenja - "Alija Izetbegović"

Dakle, ističu iz Naše stranke, radi se o novcu za koji načelnik pretpostavlja da bi se mogao zaraditi ako se na Trgu naprave garaže. Zamišlja, dodaju, toliki iznos da ga ne može ni imenovati i zarad toga omalovažava i skulpturu i zelene površine i sve ono što se na toj lokaciji nalazi i znači građanima samo zato jer nije parking.

- Stav Naše stranke je jasno, u nekoliko navrata, iznošen u javnosti. Dakle, protivimo se parking-urbanizmu, jer osim parkirnog mjesta po satu u centru gradu znamo računati i druge stvari. Ukratko, podzemne garaže će zasigurno dodatno opteretiti cijelo područje urbane jezgre grada, dodatno ga zagađivati i stvarati nove i veće gužve u saobraćaju. Postojeći prostorni planovi ne predviđaju garažu na ovom mjestu, ali predviđaju nekoliko garaža u neposrednoj blizini, te i zbog toga ne vidimo potrebu za ovim projektom.

Također nam je neprihvatljivo da se zauvijek uklanja veliki broj drveća i vegetacije iz parka, posebno uzimajući u obzir nedostatak parkovskih i zelenih površina u centru grada, kao i činjenicu da je Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa prepoznao ovaj prostor kao prostor od visoke vrijednosti - saopćili su.

To što načelnik planira zaraditi na parkingu, građani će, dodaju u saopćenju, u trostruko većem iznosu izgubiti na vremenu provedenom u saobraćajnim gužvama, na zdravlju udišući zagađeniji zrak, na gubitku kvaliteno provedenog vremena na otvorenom, na uživanju u vlastitom naslijeđu.

- Osim toga, načelnik tvrdi da je krenuo u sanaciju Trga. S obzirom na to da to što radi više liči na rekonstrukciju, za koju nema potrebne saglasnosti i potvrde, tražili smo od nadležne federalne inspekcije da provjeri da li je riječ zaista o sanaciji. Ako jest, ne vidimo razlog za njegovu ljutnju. Prije će biti da nije, a odatle razlog za neprimjeren napad na Našu stranku - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.