open-navfaktor-logo
search
Problemi u BH bloku
Naša stranka traži opravdanje: Boška Ćavar ostaje pri svome, poziciju gradonačelnika isporučuju HDZ-u?
Od trenutka kada je potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija vratila demokratiju u Mostar, usmjerili smo napore da izaberemo rukovodstvo grada koje neće biti bazirano na etničkom principu. I danas smatramo da je Irma Baralija bila izbor koji bi okrenuo grad naprijed, deblokirao procese i ponudio u proteklim decenijama neviđenu perspektivu Mostaru, navodi se u saopćenju Naše stranke.
15.02.2021. u 11:56
get url
text

VEZANI TEKST - Mostar: Zašto je nervozan HDZ-ov Ivan Zelenika?

- SDA i HDZ odbili su podržati to rješenje koje bi dalo nadu hiljadama mladih Mostaraca i Mostarki koji razmišljaju o odlasku iz svog grada - dodaje se. 

U saopćenju Naše stranke pred današnju sjednicu Gradskog vijeća Mostara na kojoj bi trebao biti izabran gradonačelnik, stoji i sljedeće:   

- Presuda koju je Baralija ishodila u Strasbourgu nije samo potvrdila njeno pravo da bira i bude birana – poput presuda Pilav, Sejdić/Finci i drugih, bez mogućnosti obavezne provedbe. Naprotiv, u slučaju Baralija protiv BiH Evropski sud je uspostavio presedan od izuzetne koristi za Bosnu i Hercegovinu – omogućio je Ustavnom sudu BiH da nametne izbore u Mostaru i time, dijelom, preuzme ulogu koju je do tada imao samo OHR.

VEZANI TEKST - Bakir Izetbegović: Princip rotacije za gradonačelnika Mostara bi mogao dobiti podršku

Nema sumnje da su se HDZ i SDA usaglasili oko provedbe presude par sedmica prije isteka roka nakon kojeg je Ustavni sud BiH mogao djelovati, kako bi utvrdili pravila koja su favorizovala etničke podjele. Naša stranka je i pored toga ostvarila zavidan rezultat, u svim dijelovima Mostara. Svojim glasačima smo obećali da ćemo fokus staviti na njihove probleme – odvoz smeća, bespravnu gradnju, kolektor, zapošljavanje, te da nećemo raditi na principu "šta Salem kaže, Ljubo potpisuje" niti podržavati one koji tako rade već dvije decenije.

S ciljem davanja šanse mogućnosti da BH Blok utiče na zaustavljanje takve prakse, aktivno smo učestvovali u razmatranju rješenja koje bi uključilo sve političke subjekte i omogućilo dvotrećinsku većinu za usvajanje budžeta. Nažalost, ni za tako nešto nije bilo pune podrške.

SDA i HDZ na svakom nivou učestvuju u raspodjeli vlasti na etničkoj osnovi i sa katastrofalnim ekonomskim i zdravstvenim posljedicama – po principu "Aluminij vama, KCUS nama" i slično, a očekuju od Naše stranke da ih podrži kada je pozicija samo jedna, uprkos mogućnosti da prihvate ženu koja je vratila demokratiju nakon što  je Mostarcima uskraćivana punih 12 godina.

VEZANI TEKST - Ko vrši pritisak na Bošku Ćavar: Suzdržana ili ipak čeka instrukciju od Kojovića?

Nejasno je, također, zbog čega je prihvatljivo da SDA svojim glasovima, konkretnim dizanjem ruku, doslovno pokloni i Čoviću i Dodiku četvrtu fotelju u Domu naroda – obustavljajući prohodnost svih zakona – a osporava Našoj stranci da bude suzdržana.

HDZ i SDA su nam, stoga, ostavili jedinu mogućnost – da ne podržimo njihove kandidate. U okolnostima u kojima te stranke nisu bile spremne odustati od svojih ranijih dogovora, Mostaru je neophodna jaka opozicija koja će ukazivati na njihove greške, otkrivati njihove afere i forsirati multietničku perspektivu Mostara. Nama je, kao i ranije, cilj da ponudimo drugačiju viziju, da budemo most između različitosti, vezivno tkivo Mostara, uvijek insistirajući šta je ispravno, jasno navodeći probleme i nudeći rješenja.

Naše vijećnice su u potpunosti jedinstvene po ovom pitanju i oko toga smo od početka jasni. One će istim žarom nastaviti jedinstveno raditi na rješavanju stvarnih problema građana i građanki Mostara - zaključuje se u saopćenju. 

VEZANI TEKST - Pred BH blokom je "vrući" vikend: Privoliti Ćavar da glasa za Guzina, a potom odabrati Baraliju ili Zalihića

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara je Irma Baralija tražila odgodu sjednice radi dodatnih konsultacija u vezi s principom rotiranja više kandidata na poziciji gradonačelnika. Kao što je poznato, vijećnica te stranke Boška Ćavar odbija glasati za dr. Zlatka Guzina, pa samim tim Naša stranka ne može ispoštovati dogovor o rotaciji kandidata na poziciji gradonačelnika. 

Kako se čini po jutrošnjem saopćenju, Ćavar je ostala pri svome, pa Naša stranka traži izlaznu strategiju i opravdanje što će, ukoliko ne dođe do dogovora na relaciji Koalicija za Mostar- BH blok, gradonačelnička pozicija zahvaljujući BH bloku, tačnije Našoj stranci, biti isporučena HDZ-u. 

U vezi s Irmom Baralijom, kao što je poznato, čak da je Koalicija za Mostar i pristala da glasa za nju, to ne bi učinili vijećnici Prve mostarske partije. Osim toga, BH blok je na kraju izašao sa dva kandidata za gradonačelnika, a u konačnom glasanju u Vijeću za drugi krug Baralija je dobila dva glasa, a SDP-ov Arman Zalihić nijedan. Guzin je dobio 12, a HDZ-ov Mario Kordić 14. 

Prijedlog o rotaciji na poziciji gradonačelnika došao je iz SDP-a, a podržala ga je Koalicija za Mostar, o čemu se očitovao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, dajući punu podršku takvom rješenju, a, prema pisanju medija, za to rješenje zalagao se kao pregovarač i šef Naše stranke Predrag Kojović. Međutim, čini se kako je problem ponovo u Našoj stranci. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.