open-navfaktor-logo
search
Unutarstranačka borba
Naša stranka želi poziciju načelnika Centra: Dva potencijalna kandidata, Forto u "nemilosti" Kojovića
Izbor Denisa Challengera za kandidata Socijaldemokratske partije (SDP) za načelnika Općine Centar Sarajevo nije jedini izazov sa kojim se SDP, Naša stranka, Narod i pravda, te Nezavisna bosanskohercegovačka lista suočavaju pri pokušaju realizacije ideje da na predstojećim Lokalnim izborima ponude zajedničke kandidate za načelnike općina.
06.03.2020. u 14:13
get url
text

"Samokandidatura" predsjednika Općinskog odbora SDP-a Centar nije se nimalo svidjela partnerima te stranke, prije svega zbog ambicija da će baš njihov predstavnik biti zajednički kandidat za načelnika te sarajevske općine. Odnosi se to prije svega na Našu stranku, koja je na prošlim Općim izborima u Centru osvojila najveći broj glasova, a u kojoj su u toku frakcijski ratovi upravo za tu poziciju.

VEZANI TEKST - Bez konsultacija sa partnerima: SDP izabrao kandidata za načelnika Općine Centar

Općinski odbor Naše stranke Centar još nije donio odluku ko bi mogao biti kandidat te stranke za načelnika, a trenutno se, saznaje Faktor od izvora iz te stranke, vodi borba između dva potencijalna kandidata.

Jedan je aktuelni generalni sekretar Naše stranke i vijećnik u Općinskom vijeću Centar Nihad Uk, a drugi je donedavni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Frakcija stranke koja podržava Uka smatra da on, s obzirom na ulogu općinskog vijećnika, dobro poznaje situaciju u Centru, a u prilog mu ide i status kadra lojalnog predsjedniku Naše stranke Predragu Kojoviću. Upravo taj status mu daje prednost u odnosu na Fortu, koji je, tvrde naši izvori, u ozbiljnom sukobu sa Kojovićem.

Sukob je, tvrde, kulminirao nakon smjene Vlade Kantona Sarajevo, kada je Forto zapravo ostao bez posla i izvora prihoda. Kada je zatražio pomoć Naše stranke u rješavanju svog statusa, ponuđeno mu je navodno mjesto političkog direktora stranke, što, s obzirom da je za tu poziciju predviđena plaća od 1.500 KM, nimalo ne zadovoljava Fortine standarde, koji su znatno porasli nakon perioda provedenog u premijerskoj fotelji i u zastupničkim klupama na kantonalnom i federalnom nivou.

Forto je odbio Kojovićevu ponudu, ocijenivši je kao uvredu, što je znatno narušilo odnos ovog dvojca. Pored načelničke pozicije u kontekstu iznosa primanja, za Fortu je ona bitna za spašavanje političke karijere, s obzirom da će nakon smjene sa čela Vlade Kantona Sarajevo biti daleko od svjetla reflektora i očiju potencijalnih glasača. On, podsjetit ćemo, trenutno ne obnaša niti jednu rukovodeću funkciju u Našoj stranci, a preuzimanjem premijerske fotelje se odrekao mandata u Skupštini Kantona Sarajevo.

Iako su najavili zajedničke kandidate u svim općinama Kantona Sarajevo, upravo je Općina Centar primarni fokus svih stranaka koje su najavile zajednički nastup, s obzirom na racionalnu procjenu da u toj općini imaju najveće šanse. Utrka za načelnika Novog Grada, Novog Sarajeva, Ilidže, Ilijaša, Hadžića, Vogošće, a naročito Starog Grada u kojem je zajednički kandidat već poznat, ne izaziva niti približnu pažnju koalicionih partnera.

Iako i Narod i pravda nije bez ambicija u Centru, u Našoj stranci procjenjuju da bi, na osnovu izbornog rezultata 2018. godine, upravo oni trebali ponuditi svog kandidata. Čak i zanemarujući preuranjeni izbor SDP-ovog kandidata i pokušaj nametanja Challengera, to neće biti nimalo lagan zadatak zbog odnosa unutar Naše stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.