open-navfaktor-logo
search
Poplave
Nasip još drži: Vodostaj Sane u Prijedoru dostigao pet metara, poplavljeno oko 200 kuća
U žiži su slivovi Sane i Une, gdje svi vodostaji bilježe rast, dok sve ostale rijeke bilježe pad vodostaja
15.05.2019. u 08:45
get url
text
Sanski Most, poplave

Takozvani sanski nasip cijelom dužinom trpi pritisak, ali drži. Poplavljeno je oko 200 kuća, ali zasad nema ugroženih života.

Željko Stojanović, portparol Civilne zaštite RS-a, kazao nam je da su u žiži pažnje slivovi Sane i Une, koje bilježe blagi rast vodostaja, koji su iznad vanredne kote vodostaja.

Sana u Prijedoru je dostigla vodostaj od 500 centimetara, a kota odbrane je 460. U Bosanskom Novom vodostaj iznosi 512 centimetara, u Bosanskoj Kostajnici 459. Na ušću u Sanu u Bosanskoj Dubici iznosi 444 centimetra.

- Ohrabruje što se uzvodno bilježi stagniranje vodostaja, tako da se očekuje rasterećenje i nizvodno - kazao je Stojanović.

Odbrambeni nasipi i vreće sa pijeskom postavljeni su na više lokacija u naseljima Raškovac, Tukovi, Stari Grad, Vrbice i Gomjenica, za šta je od "Voda Srpske" dobijeno još 5.000 vreća koje su tokom noći punjene i odvožene na kritične lokacije.

- Lokalne strukture zaštite i spašavanja na vodi drže situaciju pod kontrolom i odlučuju o eventualnim evakuacijama - kaže Stojanović.

Vodostaji svih ostalih rijeka bilježe osjetan pad, osim Save koja u Bosanskoj Dubici bilježi rast, što je i logično jer sve veće rijeke na kraju završe u Savi, dok je već u Bosanskom Šamcu, Brčkom i Bijeljini ispod kote vanredne odbrane.

Hidrološke prognoze ohrabruju, te se očekuje da ne bi trebalo biti većih problema, ali, kako je istaknuo Stojanović, uvijek treba biti oprezan i dežurati.

 

Majda Kovač iz Federalne uprave civilne zaštite kazala nam je da je vodostaj Sane u Sanskom Mostu opao za 10 centimetara, Bosna je u Maglaju opala za 33 centimetra i sad je 398, dok je kota za vanredno obavještavanje 350 centimetara.

Klokot na Hidrološkoj stanici Klokot je u opadanju i vodostaj je od sinoć opao za 12 centimetara.

 

 

Poplavljene površine na lokacijama: Karuše, Matuzići, Makljenovac, Doboj Jug i okolini, snimci iz zraka, 14.05.2019 u 18 sati

Poplavljene površine na lokacijama: Karuše, Matuzići, Makljenovac, Doboj Jug i okolini, snimci iz zraka, 14.05.2019 u 18 sati

Posted by Federalna Uprava Civilne Zaštite on Tuesday, May 14, 2019
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.