open-navfaktor-logo
search
Prisustvovao svečanosti
Našisti i nacisti: Nihad Uk kaže da njemačka fondacija HSS nije sporna "sve dok posluju po zakonu"
Njemačka fondacija Hanns Seidel Stiftung (HSS) otvorila je jučer sjedište u Sarajevu.
20.02.2024. u 13:24
get url
text

VEZANI TEKST - Fondacija HSS, finansirana nacističkim novcem, u Sarajevu dobila podršku "liberalne" Vlade i Naše stranke!

Fondacija je, prema navodima njemačkih medija, naslijedila imovinu i novac od Maxa i Marije Wutz. Prema istraživanju Spiegela, u vrijeme nacizma supružnici su bili pristaše politike Adolfa Hitlera i mrzitelji Židova.

Također, već dvanaest godina ova Fondacija je partner Političke akademije HDZ-a BiH. Saradnja je nastavljena i u periodu kada je potpredsjednik Fondacije HSS postao aktualni visoki predstavnik Christian Schmidt, pisala je jučer Istraga.

Pitali smo premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka, koji je prisustvovao svečanom otvaranju jučer, je li upoznat sa ovim navodima. Kako nam je rekao, službeni poziv za otvaranje kancelarije HSS-a u Sarajevu stigao je na njegov kabinet, pa se premijer odazvao.

- Baš kao što ne ulazim u finansijske bilanse drugih međunarodnih organizacija s kojim komuniciram, tako nisam ni prilikom posjete otvaranju kancelarije HSS Fondacije. Radi se o njemačkoj državnoj fondaciji. Sve dok posluju u našoj državi u skladu sa Ustavom i zakonima, kao i na međunarodnom planu, nemam problem s postojanjem – kazao je Nihad Uk, premijer KS i član Naše stranke, koja se predstavlja kao socijal-liberalna politička opcija.

 

Osim Uka, otvaranju ove fondacije i panelu koji je održan istu noć u Sarajevu prisustvovala je i ministrica Jasna Duraković, drugarica socijaldemokratkinja, kao i NiP-ovka ministrica Naida Hota-Muminović te drugi dužnosnici. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.