open-navfaktor-logo
search
Nakon "svađe"
Našli "prihvatljivo rješenje": Kako će odlučivati Interresorna radna grupa za izmjenu Izbornog zakona
Članovi rukovodstva Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva uspjeli su prevazići razlike i dogovoriti se o načinu odlučivanja, na čemu je bio "zapeo" njen rad.
26.05.2021. u 10:18
get url
text

No sve treba danas da potvrde i drugi članovi ove radne grupe koju čine državni zastupnici, delegati i članovi Vijeća ministara BiH.

Podsjetimo, na prošloj sjednici Interresorne radne grupe članovi nisu spjeli postići dogovor o načinu glasanja o budućim eventualnim rješenjima, bez čega radna grupa ne bi mogla više ni raditi.

VEZANI TEKST - Radna grupa za izmjenu Izbornog zakona "zakuhala" zbog SNSD-a i HDZ-a: Je li upitan nastavak rada

- Mislim da smo se dogovorili o članu 21. Dogovoreno je povećanje kvoruma sa osam na deset. Mislim da je to prihvatljivo. Za odlučivanje će trebati po dva predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda, s tim da ta dva člana ne mogu oba biti iz Zastupničkog doma. Mislim da ćemo to izglasati danas na sjednici Interresorne radne grupe – kazala je danas Alma Čolo, predsjedavajuća Interresorne radne grupe i zastupnica SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Problem na prošloj sjednici je nastao nakon što je, kod rasprave o Poslovniku o radu Interresorne radne grupe, predložen isti princip glasanja kakav je važio kada je radila posljednja ovakva radna grupa, odnosno konsenzusom, ili većinom glasova prisutnih uz uvjet da uključuje po dva predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda.

No onda su predstavnici iz SNSD-a i HDZ-a BiH predlagali i više - da to budu po tri predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda. SNSD je predložio i da tri glasa budu iz Doma naroda, a šest iz Zastupničkog doma.

- Predlagati princip etničkog i entitetskog glasanja u Interresornoj radnoj grupi, a koja ima zadatak da izborni zakon prilagodi presudama Evropskog suda za ljudska prava i otkloni diskriminaciju građana po etničkom i principu prebivališta, besmisleno je i apsolutno neprihvatljivo – bila je reakcija Dženana Đonlagića (DF), člana Interresorne radne grupe.

Zaključeno je da rukovodstvo ove radne grupe, odnos Alma Čolo, Bariša Čolak (HDZ BiH) i Sredoje Nović (SNSD) pokušaju naći rješenje, što je i učinjeno.

Nova sjednica Interresorne radne grupe je danas, s početkom u 11 sati, kada će dogovoriti metod rada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.