open-navfaktor-logo
search
Posljedice pandemije
Nastava u KS: Kombinirani način rada nije dobar, u augustu konačna odluka
Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović obratila se prije par dana o početku nove školske godine, te o povratku učenika u školske klupe. Bilo je govora i o istraživanju koje je provedeno na 12.000 ispitanika roditelja i djece, a koje se tiče produktivnosti odvijanja nastave za vrijeme pandemije. 
18.07.2021. u 13:07
get url
text

Otkrila je da će se tek krajem augusta donijeti odluka o tome da li će se nastava u osnovnom i srednjem obrazovanju odvijati online ili će se učenici vratiti u učionice ovisno o epidemiološkoj situaciji pred samu školsku godinu.

-  Kombinirani način rada gdje nam je pola učenika kod kuće, a pola u učionici nije dobar način. Na to su nam ukazivali svi nastavnici i direktori - kazala je ministrica.

Kada je u pitanju imunizacija prosvjetnih radnika, Hota-Muminović tvrdi da je u više navrata incirala da prosvjetni radnici budu upisani u prioritetnu skupinu za vakcinaciju, ali da o tome ne odlučuje Kanton Sarajevo.

Članica kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav istakla je da će se raditi na istraživanju kakve je posljedice po zdravlje djece imala socijalna izolacija, te vjeruje da veća šteta nije napravljena.

Smatra da je ogromna šteta nanesena činjenicom da učenici zbog koronavirusa u prethodnom periodu nisu vršili sistemske preglede, niti je bilo redovne imunizacije.

Zastupnica u Skupštini KS Amra Junuzović-Kaljić je naglasila je da su se tokom pandemije promijenile razne aktivnosti, pa tako i navike u ishrani, kao i produženi kontakt sa roditeljima. 

- Uočeno je da djeca obolijevaju s blažim kliničkim slikama, djeca se brže oporavljaju. Zadatak je da njihov život učinimo što normalnijim i sigurnijim. Upravo ta fizička, društvena izolovanost je rizičan faktor. Sve se to povezuje na kraju sa koeficijentom inteligencije. Glavni utjecaj imali su izloženost ekranima, fizička aktivnost, način ishrane, psihološka kativnost, građa tijela, utjecaj okoline - kazala je ona.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.