open-navfaktor-logo
search
Sjednica NO-a
Nastavak procedure za izbor novog direktora SIPA-e
Sjednica je prekinuta 21. oktobra nakon što je Nezavisnoi odbor primio anonimni dopis u kojem se navodi da neki od kandidata ispunjavaju uvjete za penziju 
04.11.2019. u 10:06
get url
text

Sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj bi trebala biti utvrđena rang-lista kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), trebala bi biti nastavljena danas popodne.

Prekinuta je 21. oktobra jer je bilo neophodno utvrditi dodatne činjenice u postupku izbora novog direktora SIPA-e.

Prethodno je obavljen razgovor s kandidatima koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora SIPA-e, a to su aktuelni direktor Agencije Perica Stanić, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, bivši direktor SIPA-e Goran Zubac, te policijski službenik iz Trebinja Žarko Laketa.

Prema proceduri, Nezavisni odbor rang-listu kandidata dostavlja ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću koji ima zakonsku obavezu da jednog od kanditata s liste predloži Vijeću ministara BiH radi imenovanja.

Nezavisni odbor PSBiH razmatrao je u septembru prijave pristigle na konkurs za izbor direktora SIPA-e te utvrdio da od pet prijavljenih, četiri kandidata ispunjavaju uvjete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.