open-navfaktor-logo
search
Nedostaje novca
Nastavlja se agonija Doma zdravlja Konjic; Gradonačelnik Ćatić: Isplata plaća nije u nadležnosti lokalne samouprave
Ne nazire se kraj agoniji oko nedostatka novca za isplatu plaća uposlenima u Domu zdravlja Konjic.
20.10.2022. u 18:58
get url
text

Veliko je pitanje da li će radnici početkom novembra dobiti septembarske plaće jer za isplatu ličnih primanja i doprinosa nedostaju deseci hiljada maraka.

Zdravstvena ustanova će od Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačkog-neretvanskog kantona (ZZO HNK) dobiti tranšu u visini od 235.000 KM koja je, prema riječima prim. dr. Jasminke Brkan-Hrvačić, direktorice Doma zdravlja Konjic, dovoljna samo za neto plaću.

Direktorica ne zna šta da radi

- Od tog novca prisiljena sam prvo uplatiti doprinose, a to je 170.000 KM. Ostat će jako malo, odnosno 65.000 maraka, a za isplatu plaća sa doprinosima potrebno je oko 409.000 KM, plus dugovi prema dobavljačima. Ne znam šta da radim! Tražila sam i od Vlade HNK interventno da reagiraju, ali od njih nema odgovora - ističe Brkan-Hrvačić.

Problemi sa novcem u Domu zdravlja Konjic, kako kaže direktorica, traju od 2008. godine.

- Umjesto da se rješavaju, problemi su guraju pod tepih. Sada se svi peru, a ovo što se dešava nije ništa drugo nego ponižavajući odnos prema zdravstvenoj ustanovi i njenim uposlenicima.

Ako Dom zdravlja u Konjicu ne treba, neka ga odmah zatvore jer mi ne možemo i nećemo raditi bez plaće - naglasila je Brkan-Hrvačić.

Kao razlog nedostatka novca za isplatu plaća direktorica je početkom oktobra za Faktor objasnila "stalno nepovoljnim ugovorom kojeg imaju sa Zavodom zdravstvenog osiguranja HNK".

- Tri godine u fening mi dobijamo istu tranšu, dok cijene svega divljaju. Jedino rješenje je u povećanju dotacija iz ZZO HNK - kazala je tada Brkan-Hrvačić.

VEZANI TEKST - Radnicima Doma zdravlja Konjic upitna isplata plaća, ZZOHNK tri godine šalje istu tranšu u fening

Iz Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK također nam je ranije odgovoreno "kako u dijelu budžeta koji se odnosi na zdravstvo nema više raspoloživih sredstava, s obzirom na to da su sve tranše do kraja godine doznačene Domu zdravlja Konjic na njihov zahtjev".

U odgovoru iz Ministarstva su "prozvali" i Grad Konjic, koji je osnivač Doma zdravlja, navodeći "kako je neophodna veća finansijska podrška i samog osnivača", naglašavajući "kako je to njihova zakonska obaveza".

No Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica, naglašava "kako isplata plaća nije u nadležnosti lokalne samouprave".

- Ustavom Federacije BiH jasno je definisano da u zajedničke nadležnosti Federacije BiH i kantona, između ostalog, spada i zdravstvo. Isto to utvrđeno je i Ustavom HNK u članu 16. Ustavi nalažu da se federalna i kantonalna vlast dogovaraju u pogledu ovih nadležnosti. Kad je u pitanju lokalna zajednica i zakoni o načelima lokalne samouprave u FBiH kao vlastite nadležnosti jedinica lokalne samouprave, propisuje se ocjenjivanje kvaliteta pružanja usluga od javnih ustanova u oblastima zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja kulture i sporta. Općine i Ggradovi također, prema mogućnostima, mogu finansijskim sredstvima pomoći takve javne ustanove u vršenju njihovih nadležnosti kako bi se podigao stepen kvaliteta usluga koje pružaju, a u skladu sa budžetom i potrebama građana - pojašnjava Ćatić.

S tim u vezi, kako dalje navodi Ćatić, Općina Konjic prvi put je u budžetu izdvojila 300.000 KM za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite na području grada.

- Ono što trebaju svi znati jeste da je Vlada HNK zajedno sa zdravstvenom ustanovom potpisinik kolektivnih ugovora, to nije u nadležnosti lokalne samouprave. Samim tim Vlada HNK je ta koja je dužna, putem ZZO, isplaćivati plaće uposlenima u Domu zdravlja Konjic. U kolektivnom ugovoru stoji da jednu trećinu novca osigurava Vlada HNK, jednu ZZO i jednu sama zdravstvena ustanova. Dakle, svaki put su potpisivali kolektivne ugovore, a da sredstva nisu pratila povećanja koja su propisana dokumentom. Rezultat toga je da Domu zdravlja Konjic mjesečno fali 130.000 KM jer su plaće povećavane, a tranša iz ZZO ostala je ista evo već tri godine - ističe Ćatić.

Potpisivali ugovore koji se ne mogu provesti

Gradonačelnik kaže "kako ne shvata prozivanja koja dolaze iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, te da ona uopće ne stoje".

- Grad Konjic je i osnivač osnovnih škola, pa bi po ovom što ministar zdravstva poručuje, mi i učiteljima i nastavnicima trebali isplaćivati plaće. Ni Općinsko vijeće, ni Grad nisu dali saglanost na kolektivne ugovore, ni 2018. ni 2020. niti 2022. godine kada su potpisivani. Oni su sami napravili problem potpisujući predizborne ugovore koji se ne mogu provesti. Navest ću primjer, 2018. za plaće 151 radnika izdvajano je 270.000 KM, a sada 408.000 maraka daje se za 146 zaposlenih, dakle, sada je manje uposlenih. Ne može zdravstvena ustanova sama "namaknuti" jednu trećinu novca - pojašnjava Ćatić.

VEZANI TEKST - Dom zdravlja Konjic: Iz Ministarstva odgovorili da su doznačene sve tranše do kraja godine i da novca više nema

Kao rješenje problema gradonačelnik vidi u primjeru kako je to Vlada Federacije BiH riješila Zakonom o konsolidaciji zdravstvenih ustanova na sekundarnom i tercijarnom nivou.

- Ako je Vlada Federacije BiH završila Zakon o konsolidaciji zdravstvenih ustanova, kojim je obuhvaćen tercijarni i sekundarni nivo, to isto bi i Vlada HNK mogla uraditi za primarni nivo zdravstvene zaštite. Ako je Vlada FBiH uzela najteži teret i riješila ga, ne vidim zašto dio primarne zaštite ne bi mogla riješiti Vlada HNK. Trenutno nemaju problem ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi, osim u Domu zdravlja Konjic – dodaje Ćatić.

Gradonačlenik se pita i "zašto zdravstvene ustanove svoja prava iz kolektivnih ugovora ne traže i putem suda"?

- Ako radnik ne primi plaću, on ima pravo tužiti zdravstvenu ustanovu. Mi smo imali sastanak sa direktorima zdravstvenih ustanova i pitali ih - ako su ugovori potpisani i ne poštuju se, zašto se prava ne traže u institucijama koje su za to nadležne? Navest ću primjer. Grad Konjic ima problem sa prijevozom djece. Mi smo već jednom tužili Vladu HNK i dobili spor na 460.000 KM. Sada ćemo ih tužiti za pet miliona KM jer ne plaćaju prijevoz djeci koja pohađaju osnovne škole. Vlada jednostavno donese neki zakon, a onda i ko treba i ko ne treba kuca lokalnoj samoupravi na vrata. U međuvremenu, dok se spor ne završi, mi to moramo opsluživati, jer djeca moraju svaki dan u školu. Rekao bi da je na snazi maćehinski odnos Vlade HNK spram nekih lokalnih zajednica – zaključio je Ćatić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.