open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Nastavlja se gradnja zgrade za raseljene i socijalno ugrožene porodice
21.10.2019. u 14:56
get url
text

U prostorijama Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo organizovano je potpisivanje ugovora o nastavku realizacije projekta izgradnje objekta kolektivnog stanovanja na Šipu za potrebe stambenog zbrinjavanja 24 interno raseljene porodice, kao i porodica u stanju socijalne potrebe. Ugovor su potpisali ministar za socijalni rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Malik Garibija, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, te direktori Fonda za izgradnju i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Emirhafizović i Mirza Hulusić.

Ovim ugovorom se Vlada Kantona Sarajevo obavezuje da će za realizaciju druge faze projekta izgradnje ovog objekta, što podrazumijeva izgradnju do useljenja novih stanara sa vanjskim uređenjem dvorišta, iz svog budžeta izdvojiti 1.070.680 KM. Nakon što Skupština Kantona Sarajevo odobri zaključenje ovog ugovora prvi dio sredstava u roku od 30 dana će se uplatiti na račun implementatora ovog projekta, a to je Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilisane borce i prognane osobe, dok će drugi dio sredstava u iznosu od 202.207 KM, Vlada KS putem nadležnog ministarstva obezbijediti u budžetu za 2020. godinu.

Za realizaciju prve faze ovog projekta Općina Centar je izdvojila oko 800.000 maraka i to za izradu projektne dokumentacije i geotehničkog izvještaja, pribavljanje svih potrebnih saglasnosti, kupovinu zemljišta, plaćanje naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, rente i skloništa, pribavljanje urbanističke i građevinske dozvole. Vlada Kantona Sarajevo je za realizaciju ove faze projekta izdvojila 272.770 KM.

Na području općine Centar registrovano je 36 interno raseljenih porodica. Prioritet u smještaju će imati osobe koje budu htjele zamjensku jedinicu kako bi trajno riješile svoje pitanje. Današnjem potpisivanju ugovora su u ime Općine Centar također prisustvovali Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, te savjetnik općinskog načelnika Osmo Babić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.