open-navfaktor-logo
search
Meteorolog objasnio
Nastavlja se period lijepog vremena, Krajinović otkrio kad stiže promjena i kakva će biti jesen
Na radost mnogih Miholjsko ljeto očekuje nas i u narednih desetak dana.
04.10.2023. u 19:30
get url
text

Prema prognoznim materijalima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, sve do polovine oktobra očekuje nas stabilno vrijeme bez padavina sa dosta sunca i temperaturama iznad prosjeka koje će se u Bosni kretati do 26, a na jugu zemlje i do 29 stepeni Celzijusa.

- Jutra će na planinama i u istočnim i centralnim dijelovima zemlje biti svježija sa temperaturom oko sedam stepeni. U ostatku zemlje jutarnje temperature kretat će se od osam do 13, a dnevne u Bosni oko 26, a u Hercegovini 29 stepeni Celzijusa - kaže Bakir Krajinović, meteorolog.

Dodaje da je po narodnim predanjima, ali i po kalendaru, Miholjsko ljeto nastupilo 29. septembra i u našoj zemlji potrajat će sve do 15. oktobra.

- Svaki dan bilježimo kako kiša odmiče od nas. Prije desetak dana trebalo je biti stabilno do 10. oktobra, sada se to pomjera do 15. ovog mjeseca. Trenutni prognozni modeli ukazuju da nas sredinom mjeseca očekuje promjena vremena sa kišom širom BiH i padom temperature. No najvažnije je da ni tada nećemo imati mraza. Maksimalne temperature u Bosni bit će oko 20, a u Hercegovini oko 25 stepeni Celzijusa.

Što se tiče snijega, njega nema na vidiku, jer i ove padavine koje se očekuju sredinom mjeseca, neće, kako kaže Krajinović, biti obilne.

- Međutim, ja uvijek povučem crtu sa klimatologijom. Ono što nas je priroda u prošlosti naučila, sada nas ne smije iznenaditi. Snijeg na našim planinama je česta pojava tokom oktobra, pa ako već od 15. bude poneka pahulja na uzvisinama, to nas ne treba iznenaditi. Dugoročne prognoze ukazuju da će i ovaj mjesec biti u trendu mjeseci koji su iza nas, a to znači da će i oktobar obilježiti temperature iznad prosjeka sa manjim količinama padavina. Inače do kraja jeseni očekuje nas nastavak toplih i sušnijih mjeseci - kazao je Krajinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.