open-navfaktor-logo
search
Povoljnija situacija
Nastavlja se trend smanjenja broja Covid-pacijenata u bolnicama u ZDK
Nastavlja se  trend pada broja hospitaliziranih pacijenata u dvije bolnice u Zeničko-dobojskom kantonu, Kantonalnoj bolnici Zenica te Općoj bolnici Tešanj, i trenutno su na liječenju od infekcije COVID-19 u te dvije bolnice 23 pacijenta.
14.03.2022. u 10:37
get url
text

- Bilježimo kontinuiran pad broja hospitaliziranih pacijenata. U prošli smo ponedjeljak imali 24, a trenutno na odjelu imamo 17 pacijenata.

Od toga je 14 smješteno na Zaraznom odjelu, a troje na Odjelu intenzivne njege. Jedan je pacijent na respiratoru, a u posljednja 24 sata imali smo jednog preminulog pacijenta. Nismo imali novih prijema u posljednja 24 sata - ističe direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Jednog preminulog tokom vikenda imala je i Opća bolnica Tešanj, ali direktor Omer Bedak napominje kako se radilo o postcovid pacijentu.

- Pacijent više nije bio pozitivan, a uzrok smrti je srčana isuficijencija. Na liječenju imamo šest pacijenata, odnosno jednog manje nego u prošli ponedjeljak - napominje Bedak.

Rat u Ukrajini, dodaje, "bacio je u drugi plan borbu s koronavirusom", ali se i ta bolnica sada susreće s drugim problemima.

- Naravno, sve je poskupilo, a i dobavljači vrše pritisak da im se u kraćim rokovima plate njihova potraživanja. Međutim, za sada ipak funkcioniramo bez problema - kaže Bedak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.