open-navfaktor-logo
search
Potrebno 20 ruku
Nastavljaju se pregovori o formiranju Vlade HNK, SDA ponovo bliže tome da bude partner HDZ-u
Danas bi trebalo biti poznato ko će biti partner HDZ-u Bosne i Hercegovine pri formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).
06.06.2023. u 09:21
get url
text

Politički blok okupljen oko HDZ-a BiH s 11 skupštinskih zastupnika nezaobilazan je faktor u formiranju Vlade HNK, a predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a HNK Stjepan Bošković jutros je Feni kazao kako je ponovno SDA bliža ulasku u Vladu.

- Mi čekamo one koji su preuzeli obavezu da nam danas dostave potpise zastupnika kako bi krenuli u formiranje Vlade. Obje političke grupacije iskazale su spremnost za saradnju, no neki nisu spremni popustiti. Sa šest ruku žele imati utjecaj kao da ih imaju deset - izjavio je Bošković.

Dodao je kako je, prema njegovoj procjeni, u ovom trenutku SDA bliže tome da bude partner HDZ-u u novoj vladi.

U pregovorima o formiranju Vlade HNK ključno je pitanje omjera snaga u izvršnoj vlasti kantona. HDZ BiH traži da broj ministara u Vladi bude proporcionalan broju zastupnika u Skupštini, dok SDA s jedne i "Trojka" s druge strane žele zadržati nacionalni i stranački paritet, odnosno podjelu ministarstava u omjeru 6-6.

VEZANI TEKST - Obavljena nova runda pregovora o formiranju vlasti HNK, sada je HDZ bliži SDP-u

U Skupštini HNK najviše zastupnika ima politički blok okupljen oko HDZ-a BiH - 11, SDA ima sedam, SDP BiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika.

Za imenovanje Vlade potrebno je 20 ruku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.