open-navfaktor-logo
search
Novi izazovi
Nastavljaju se turbulencije u Zeničko-dobojskom kantonu, šta kažu iz DF-a i HDZ-a
Skupština Zeničko-dobojskog kantona još nije dobila nikakav zahtjev od zastupnika za sazivanje vanredne sjednice s ciljem izglasavanja nepovjerenja kantonalnoj vladi.
04.05.2023. u 16:39
get url
text

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i predsjednik Bosanskohercegovačke inicijative, na čiji prijedlog je Amra Mehmedić izabrana za premijerku i Vinko Marić za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, najavio je napuštanje koalicije i izlazak iz vlasti.

Optužio je partnere - SDP, HDZ i DF da su sa SDA u novoj većini i da su podržali izvještaj o poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, čiji je direktor Omer Škaljo, iako je u poslovanju bilo brojnih nepravilnosti.

Iz SDP-a, HDZ-a i DF-a su to negirali, uz objašnjenje da nije postojao nikakav dogovor na koordinaciji o izvještaju, čime se daje mogućnost svakom od partnera da donese samostalno odluku o glasanju.

Po kuolarima su sve glasnije priče da će biti formirana nova skupštinska većina. U međuvremenu je SDA ponovo najavila pregovore sa potencijalnim partnerima i pravljenje većine u ZDK. Umjesto Rame Isaka iz Zenice, koji je postao ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, u Skupštinu bi trebao ući Samir Karahasanović iz Zavidovića, član NES-a.

- Trenutno sam u Hrvatskoj. O svemu će više biti poznato za dva-tri dana - rekao je za Faktor Ivo Tadić iz HDZ-a.

Novoimenovani ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak nam je rekao da je Vlada Federacije BiH trenutno njegova preokupacija.

Goran Bulajić iz DF-a, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK, kaže da niti jedna politička opcija nije predala zahtjev za održavanje vanredne sjednice Skupštine.

- Da li je koalicija stabilna, pokazat će se do naredne Skupštine koja je zakazana za 10. maj, naredne srijede. To nam je izazov. Postoje neke trzavice, nisu nerješive, ali u svakom slučaju treba pokazati ozbiljnost jer je zahtjevan dnevni red. Pokušavamo pričati i djelovati svi zajedno, a hoćemo li uspjeti, ne znam. DF se svojski trudi da bude korektivni faktor u tome svemu, ali... Za sada je sve u fazi pregovora da vidimo možemo li stablizirati situaciju. Ako Fuad Kasumović misli da treba izaći, neka nam to saopći lično, a ne putem medija. Počeli smo koaliciju razgovorima, ako je ne možemo održati, trebamo je razgovorom završiti - kazao je za Faktor Goran Bulajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.