open-navfaktor-logo
search
Godinu od izbora
Nastavljeni pregovori o formiranju vlasti HNK, opet su "na tragu dogovora", uvjereni da će za vikend sve znati
Godinu dana od posljednjih izbora vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu još nije uspostavljena, a pregovori o formiranju nove vlade nastavljeni su danas nakon višemjesečne pauze.
15.09.2023. u 18:07
get url
text

Iako je bio najavljen zajednički sastanak predstavnika kantonalnih odbora HDZ-a, SDA i SDP, na kraju su održana dva odvojena sastanka jer u SDP-u smatraju da se nisu stekli uvjeti za sastanak sa SDA.

VEZANI TEKST - Nazire li se kraj sapunici u HNK: SDA prihvatila poziv HDZ-a, u SDP-u kažu da se nisu stekli uvjeti

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a HNK Ludvig Letica novinarima je rekao kako su nakon današnjih razgovora sa SDP-om i sa SDA na "tragu dogovora" te je izrazio uvjerenje da će se tokom vikenda stanje iskristalizirati i da će se priča o novoj vladi konačno privesti kraju.

- Cijeli dan održavamo vrlo konstruktivne sastanke s partnerima. Danas je SDP imao konferenciju za novinare, sve što su vam rekli jeste to da smo približili stavove programski i matematički. U kantonu imamo situaciju da nam treba dvotrećinska većina. Vjerujem da smo na dobrom tragu i da će se preko vikenda priča konačno finalizirati – rekao je.

Predsjednik KO SDP-a Ismet Lulić rekao je da su poziv HDZ-a na zajednički sastanak s SDA odbili jer im forma takvog sastanka nije prihvatljiva. Ali, dodao je, da razgovaraju sa svima, između ostaloga i sa SDA.

- Međutim, nemamo apsolutno nikakav dogovor i ne znam kojoj bi svrsi poslužio zajednički sastanak. Šta je i kako neko zamislio, ne znam, ali znam kakvi su stavovi SDP-a. Zato smo otkazali učešće na tom sastanku – naveo je Lulić.

VEZANI TEKST - Hoće li HNK napokon dobiti novu vlast: Vladu će činiti SDA i HDZ?

On je podvukao da je sastanak s predstavnicima HDZ-a bio konstruktivan. Izrazio je nadu da će u idućih nekoliko dana situacija biti jasnija.

Predsjednik KO SDA HNK Edin Mušić je novinarima rekao da je proces pregovora ponovno započeo, otkrivši da postoji "vrlo solidan stepen usaglašenih stvari".

- Narednih dana proces će biti nastavljen u smislu postizanja jedne programske i matematičke definicije za formiranje nove vlade. U ovome trenutku nemamo ništa konkretno dok ne objedinimo sve programske definicije onoga što će činiti praktično tu jednu programsku većinu – zaključio je Mušić.

U Skupštini HNK, HDZ ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP BiH po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog. Za potvrđivanje Vlade potrebna je podrška 20 zastupnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.