open-navfaktor-logo
search
Nazadak obrazovanja
Nastavnici njemačkog u KS ogorčeni, nametnuti im stari i u nastavi neupotrebljivi udžbenici
Nastavnici njemačkog jezika ogorčeni su radom Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo na čelu sa ministricom Naidom Hota-Muminović te radom Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, zbog nametnutih udžbenika za njemački jezik za 5. i 6. razred osnovnih škola, za koje naši sagovornici ističu da su gotovo u potpunosti neiskoristivi u nastavi.  
01.09.2022. u 08:02
get url
text

Nakon što smo objavili informaciju da je ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović nametnula udžbenike za engleski jezik pri čemu se nije konsultovala sa strukom, našoj redakciji se javila nastavnica njemačkog jezika u Kantonu Sarajevo koja tvrdi da je isti slučaj i sa ovim predmetom.

- Naš aktiv je, kada smo saznali da za 5. i 6. razred neće biti udžbenik koji je dosad bio korišten za ta dva razreda, već dva druga, nama poznata udžbenika (interesantno od dvije različite izdavačke kuće), a koji su jednostavno zastarjeli (udžbenik za peti razred je iz 2008. godine, a udžbenik za 6. je iz 2009. godine) i mogu slobodno reći neupotrebljivi, odmah odreagovao i slale smo žalbe komisijama za preuzimanje udžbenika u školama u kojima radimo sa zahtjevom da direktori naše žalbe obavezno proslijede onome ko nam je i izabrao, kupio i poslao te udžbenike – istakla je naša sagovornica.

VEZANI TEKST - Hota-Muminović nametnula udžbenike za engleski jezik bez konsultacije sa strukom

Prema pisanju Školegijuma, Nam i Bosanska riječ su izdavačke kuće čiji udžbenici su stigli u škole, a prema riječima sagovornice, iz Ministarstva nikada niko nije odgovorio na njihove žalbe.

- Žalbe su proslijeđene Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS, međutim nikakvi odgovori na te žalbe nisu stigli u naše škole.  Ti "stručnjaci" iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS ili iz Instituta za preduniverzitetsko obrazovanje nisu nikoga konsultovali kada su određivali koje će udžbenike kupiti, već su po nekom svom nahođenju poredali udžbenike od 5. do 9. razreda i napravili su nam sada totalnu zbrku – kazala je nastavnica te dodala da je komunikacija sa Ministarstvom po pitanju ovih udžbenika nikakva, odnosno nepostojeća.

- Osim toga, treba imati na umu da je za udžbenike za njemački jezik za 5. i 6. razred izdvojen velik novac, možete sami izračunati koliko su plaćeni, koliko škola ima u Kantonu Sarajevo i koliko učenika ima u 5. i 6. razredu u svim školama u Kantonu Sarajevo, a da ti isti udžbenici skoro pa nikako neće moći biti korišteni u nastavi – istakla je nastavnica njemačkog jezika.

VEZANI TEKST - Općina Stari Grad: Ministrica Hota Muminović odbila je nabaviti udžbenike za naše učenike

Osim činjenice da promjena udžbenika pred početak školske godine predstavlja veliki problem za nastavnike, među dostavljenim udžbenicima na adrese škola nisu dostavljeni udžbenici za nastavnike koji ih, kako ističe sagovornik, očigledno sami moraju kupiti.

Ovo je samo jedna u nizu pritužbi na rad Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS na čelu sa ministricom Naidom Hota-Muminović te na rad nedavno oformljenog Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, koji su sve učestaliji zbog nametnutih mnogobrojnih reformi i odluka bez konsultacija sa strukom, a sve pred početak školske godine.

- Ovo je strašno šta rade, izgleda da su učenici u svemu ovome potpuno nebitni. Ja sam tako razočarana da vam ne mogu opisati, umjesto da idemo naprijed sa kvalitetom obrazovanja, oni nas vraćaju nazad. O ovome sam pričala i sa svojom direktoricom, a i sindikat je upoznat o svemu. Jednostavno bruka i sramota – kazala je nastavnica njemačkog jezika u KS.

Iako se pritužbe, kao i broj upita nastavnika, sindikata i novinara nižu, a na koje Ministarstvo i Institut nikada nisu odgovorili, ministrica je videoporukom poželjela sretan početak školske godine. U poruci je kao uspjeh Ministarstva istakla mnogobrojne reforme za koje su nastavici rekli da ne donose nikakav prosperitet već samo dodatno popunjavanje dokumentacije nastavnika.

VEZANI TEKST - Reforma ministrice Hota-Muminović izazvala haos, nastavnici kažu da će se debakl vidjeti u septembru

Pohvalila se i sufinansiranjem užbenika za učenike od 5. do 9. razreda osnovnih škola, kojima su diskriminisani učenici od 1. do 4. razreda te za koje Općina Stari Grad pokušava finansirati udžbenike, ali odgovora iz Ministarstva ni na to nema.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.