open-navfaktor-logo
search
Sindikat najavio
Nastavnici srednjih škola u KS imaju manju plaću od kolega u drugim kantonima, mogući protesti i generalni štrajk
Vlada Kantona Sarajevo je ponudila povećanje plaće u iznosu od sedam posto, što je za Kantonalni odbor i pregovarački tim apsolutno neprihvatljivo, kazao je predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo, Admir Šuvalić te ističe da su protesti, ali i generalni štrajk mogući u septembru.
26.08.2022. u 11:58
get url
text
Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo, Admir Šuvalić
Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo, Admir Šuvalić

Naime, ponuđenim povećanjem Vlade KS uposlenici srednjeg obrazovanja bi dobili povećanje plaće u rasponu od 50 do 97 KM, ovisno o koeficijentu, dok je zahtjev Sindikata bio povećanje osnovne plaće svim uposlenicima za 132 KM, odnosno povećanje koeficijenta za 0,4 boda.

- Vlada KS insistira da povećanje bude sedam posto na koeficijent, ali nam je dala mogućnosti da odreređenu grupu radnika mi vrijednujemo i da kroz dodatke na otežane uslove rada povećamo njihove plaće – kazao je predsjednik Sindikata.

Kako ističe Šuvalić uposlenici u srednjem obrazovanju su izuzetno potplaćeni u odnosu na radnike u visokom obrazovanju, koji imaju adekvatne plaće i imaju zavidan društveni status na osnovu tih plaća, zbog čega su oni Vladi KS predložili povećanje plaća uposlenicima srednjeg obrazovanja na osnovu rada sa adolescentima.

- Kantonalni odbor i pregovarački tim osmislio i predložio Vladi KS povećanje plaća kroz otežani uslov rada sa adolescentskim uzrastom, kako u obrazovnom tako i u odgojnom smislu. To bi značilo povećanje od četiri posto za sve nastavnike i stručne saradnike u nastavi – rekao je Šuvalić.

Kao primjer komparacije plaća u visokom i srednjem obrazovanju, Šuvalić navodi da je najviše zvanje profesora na fakultetu redovni profesor u nastavi koji prima plaću u iznosu od 2.970 KM, dok najviše zvanje u srednjem obrazovanju predstavlja nastavnik viši stručni saradnik koji na toj funkciji prima 1.353 KM. Dakle, profesor u srednjoj školi ima 120 posto manju plaću od profesora na fakultetu.

Međutim, osim što su uposlenici srednjeg obrazovanja potplaćeni u odnosu na uposlenike visokog obrazovanja, oni su u KS po prvi put potplaćeni u odnosu na njihove kolege u drugim kantonima. Predsjednik Sindikata navodi da je to još jedan razlog zbog kojeg je ponuda povećanja plaće Vlade KS neprihvatljiva.

- Nikada do sada se nije desilo da nastavnici u KS imaju manju plaću od nastavnika u srednjim školama u drugim kantonima. Danas je to realnost. Nastavnik početnik u TK od 1. jula ima plaću 1.325 KM, dok trenutno nastavnik u KS ima početnu plaću 1.221 KM – ističe Šuvalić.

Dakle i sa sedam posto povećanja koje je predložila Vlada KS, nastavnicima početnicima srednjeg obrazovanja u KS plaća bi bila manja u odnosu na nastavnike početnike u TK, jer bi im tim povećanjem osnovna plaća bila 1.306 KM.

- Smatramo da se tako nešto ne smije dopustiti. Po prvi put bi bilo da KS kao motor razvoja BiH, kako ga znaju nazivati pojedini političari iz vladajućih stranaka, na ovaj način nazaduje u odnosu na druge kantone. Prema tome, mi pozivamo Vladu KS da još jednom razmotri svoju ponudu te da se zajedno sa našim pregovaračkim timom dogovori realno povećanje, koje u startu ne smije biti manje u odnosu na druge kantone – poručuje Šuvalić.

Iz Sindikata ističu da će ova situacija vjerovatno rezultirati protestima.

- Kantonalni odbor će uzeti u razmatranje i vjerovatno donijeti odluke o organizovanju protesta za početak školske godine te naravno gledajući da se zadovolje svi zakonski propisi, najaviti generalni štrajk za mjesec septembar – porčuje Admir Šuvalić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.