open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Nastavnici u srednjim školama žele povećanje plaća, jesu li mogući novi protesti
Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo početkom mjeseca augusta saopćio je da su pregovori sa Vladom Kantona Sarajevo u vezi s povećanjem plaća prosvjetnim radnicima u srednjem obrazovanju u zastoju. 
10.08.2022. u 21:33
get url
text

Član pregovaračkog tima Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS Admir Šuvalić kaže da su pregovori i dalje u zastoju zbog toga što Sindikat i Vlada KS nemaju iste stavove po pitanju povećanja plaća. 

- Naše zahtjeve za povećanje plaća smo argumentovali. Nastavnicima u drugim kantonima u srednjim školama plaće su veće nego u Kantonu Sarajevo, što nikada do sada nije bio slučaj. Drugi razlog je taj što smatramo da su ogromne razlike između plaća nastavnika u srednjim školama i profesora na fakultetima. Potlačeni smo i imamo više nego duplo manje plaće - kazao je Šuvalić za Faktor. 

VEZANI TEKST - Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS: Zastoj u pregovorima s Vladom KS
 

Pozvao je Vladu KS da razmotri argumente Sindikata, te poveća svoju ponudu za povećanje plaća nastavnicima u srednjim školama.

Ukoliko dođe do toga da Vlada KS definitivno ne prihvati prijedlog Sindikata, Šuvalić ističe da će se okrenuti drugim vidovima sindikalne borbe u vidu protesta ili štrajka.

Natezanje Vlade KS i Sindikata dolazi pred početak školske godine, te svakako da bi istrajnost Vlade KS da povećanje plaća ograniči na sedam posto moglo stvoriti probleme već na početku školske godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.