open-navfaktor-logo
search
Preporod
Naučni skup u Sarajevu: Bošnjačka politika i identitet Bošnjaka
Bošnjačka zajednica kulture Preporod danas je u Sarajevu organizirala naučni skup na kojem su se razmotrila u formi otvorenog naučno-intelektualnog dijaloga ključna pitanja historije i savremenosti političkog djelovanja kod Bošnjaka.
24.12.2022. u 10:54
get url
text
Preporod, Bošnjaci
Preporod, Bošnjaci

- Ovogodišnji naučni skup posvećen je bošnjačkoj politici u smislu povjesnog iskustva i savremenosti. Bošnjačka politika kao takva razvija se od 1906. godine kada je osnovana prva bošnjačka politička stranka – Muslimanska narodna organizacija. Od tada pa nadalje pratimo ono što je bošnjačka misao i politička praksa i to je jedna od tema kojim se nastoji ovaj skup baviti - izjavio je predsjednik BZK Preporod Sanjin Kordić.

Ističe da su se učesnici skupa bavili bošnjačkom politikom u savremenom periodu naročito od 90tih godina 20. stoljeća kada dolazi do obnove bošnjačke politike.

- Bošnjaci su svoj politički život započeli prije više od stotinu godina. Presudno važan momenat u razvoju bošnjačke politike desio se devedesete godine sa obnovom političke misli Bošnjaka i obnovom artikuliranja vlastite političke i društvene pozicije i sa preuzimanjem odgovornosti za vlastiti život i budućnost - kazao je Kordić.

Također, jedna od tema, koji su učesnici skupa akademski profesori razmotrili bila je bošnjačka politika i identitet Bošnjaka. Važno je bilo razmotriti na koji način se pozicionira ova politika unutar političkog života u BiH, te koji je to politički položaj Bošnjaka, gdje su danas u odnosu na ranija vremena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.