open-navfaktor-logo
search
Događaj u Sarajevu
Naučno se srozali, ali mirišu na Gucci: Zgradu Rektorata UNSA i Pravnog fakulteta rentaju za promociju parfema
Reklama italijanske luksuzne modne kuće Gucci na zgradi Pravnog fakulteta, gdje se nalazi i Rektorat Univerziteta u Sarajevu, naišla je na osude pojedinih građana bh. prijestolnice, koji smatraju da je neprimjereno jednu naučno-obrazovnu instituciju iznajmljivati za promociju modnih brendova.
27.10.2023. u 16:44
get url
text

Da stvar bude zanimljivija, u unutrašnjosti Pravnog fakulteta i Rektorata UNSA, održan je party povodom promocije novih parfema ove modne kuće. 

Elegancija i luksuz susreli su se u srcu Sarajeva na gala večeri održanoj u zgradi Pravnog fakulteta. Ova ekskluzivna manifestacija predstavila je najnovije parfeme iz kuće Gucci, objavili su mediji koji se bave modom. 

Na tom događaju nastupala je i popularna izvođačice Sajsi MC, koja je na svome Instagramu objavila nekoliko fotografija sa tog događaja. 

Građani su reagirali na društvenim mrežama. 

- Nego da pitam Pravni fakultet Sarajevo i Univerzitet u Sarajevu je l' njima ovo sve Gucci? (italijanska riječ za OK) - uzveši u obzir i da su agresija i genocid u toku u Palestini podržani upravo od strane brenda koji se promovira? Od strane brenda koji je na listi proizvoda za bojkot? Je l' vam onaj jad i stradanje djece isto Gucci?

A evo sve i da je mir i da je sve Gucci u svijetu, jel' vam kao visokoškolskoj instituciji priliči video mapping na zgradi u kojoj se predaje i uči osnov poretka jedne države - pravo naime koje je ubijeno u istoj onoj Palestini - jedan je od komentara objavljen na društvenoj mreži Facebook.

Pitali smo univerzitetskog profesora na disciplinama teorije medija, digitalnog marketinga i savremene reklame, Mustafu Alendara, da nam da stručno mišljenje – da li instituciji poput Pravnog fakulteta i Rektorata priliči ovakva reklama na zgradi i event na kojem su u prostorijama zgrade reklamirani novi parfemi.

- Gucci je izvrstan parfem ali ne vidim kako će pomoći pravnicima koji se tu školuju da budu također izvrsni. Možda ga promovišu kao budući službeni parfem advokata, notara i sudija? Ipak ne poznajem pozadinu događaja pa ne mogu dublje analizirati. Teorijski sličan (ne ovakav) događaj više odgovara Akademiji scenskih umjetnosti ili kakvom visokoškolskom Odsjeku za komunikologiju – kazao je Alendar.

Danas smo pozvali Pravni fakultet na broj telefona koji je istaknut na internet stranici, ali nisu odgovorili na poziv.

Univerzitet u Sarajevu već godinama jako loše kotira na rang-listama visokobrazovnih ustanova u svijetu, iako se Rektorat trudi s vremena na vrijeme stvari predstaviti boljima nego što jesu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.