open-navfaktor-logo
search
Danas pregovori
Nazire li se kraj sapunici u HNK: SDA prihvatila poziv HDZ-a, u SDP-u kažu da se nisu stekli uvjeti
- Odazvat ćemo se pozivu na sastanak Hrvatske demokratske zajednice za danas u 15 sati u Mostaru što shvatamo kao prvi ozbiljan korak ka formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona - potvrdio je za Faktor Džafer Alić, potpredsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije HNK.
15.09.2023. u 12:21
get url
text

VEZANI TEKST - Pregovori o formiranju Vlade HNK nastavljaju se u petak

Prema njegovim riječima, vrijeme je da se nakon zatišja tokom ljetnih mjeseci konačno nešto desi kada je u pitanju formiranje izvršne vlasti u HNK na koju se čeka mjesecima. Podsjetimo, u Skupštini HNK HDZ ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog.

Za potvrđivanje Vlade potrebna je podrška 20 zastupnika.

- Ovim potezom HDZ želi pregovarati sa strankama koje imaju izborni legitmitet, odnosno matematičku mogućnost da sastave novu vladu. Mislim da možemo usaglasiti naše programe i trasirati put formiranju nove izvršne vlasti u ovom kantonu - istakao je Alić.

Osim SDA, HDZ je poslao poziv i SDP-u da prisustvuje sastanku u Skupštini HNK. No iz SDP-a su poručili da neće doći na pregovore. Ove tri stranke imaju 21 zastupnika.

- I do nas su došle te informacije. Vidjet ćemo da li će se pojaviti delegacija SDP-a - dodao je Alić. 

VEZANI TEKST - Šabanović: Mislim da Schmidt neće reagovati zbog HNK jer je to loše prvenstveno za HDZ

Nešto ranije predsjednik KO SDP HNK Ismet Lulić je za hercegovina.info kazao kako predstavnici ove partije neće prisustvovati sastanku.

- Što se nas tiče, nećemo doći, mi smo i u komunikaciju u rukovodstvu došli do zaključka da se zaista nisu stekli uvjeti za ovakav vid sastanka - poručio je Lulić.

Iz HDZ-a su, pak, kazali kako su pozvali SDA jer imaju većinu u Klubu Bošnjaka i izborni legitimite, a SDP jer je okosnica "Trojke". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.