open-navfaktor-logo
search
Ne mogu ni u penziju
Ne nazire se kraj agoniji radnika Doma zdravlja Konjic: Od jula bez plaće, doprinosi im nisu uplaćeni 15 godina
Ne nazire se kraj agoniji radnika Doma zdravlja Konjic.
27.10.2023. u 20:16
get url
text

Dom zdravlja Konjic od 2008. godine duguje svojim uposlenicima novac za doprinose, koja su u julu, kada smo razgovarali sa novim direktorom ove zdravstvene ustanove dr. Džemalom Hajdukom, iznosila 10 miliona i 700.000 KM bez kamata.

Topli obrok nemaju od juna

Zbog toga u sedmom mjesecu šest uposlenika - dvije doktorice, tri medicinske sestre te još jedan pomoćni uposlenik - nisu mogli otići u zarađenu penziju.

No, nisu samo doprinosi problem, radnicima se ne isplaćuju ni plaće i topli obroci.

 VEZANI TEKST - Dom zdravlja Konjic: Šest radnika ne može u penziju, čekamo odgovor Ministarstva zdravstva HNK

Prema riječima Amera Kerića, koji je prije tri dana funkciju predsjednika Nezavisnog sindikata Doma zdravlja Konjic predao dr. Džani Boloban, zdravstvena ustanova uposlenima duguje tri plaće i četiri topla obroka.

- Isplaćena je plaća za šesti mjesec, ali nije topli obrok, a za sedmi, osmi i deveti mjesec nismo ništa dobili. Evo kraj je i desetog mjeseca. Direktor Hajduk upoznao je radnike da je svaka sljedeća isplata plaća i toplih obroka neizvjesna do kraja godine. Nije urodio plodom angažman direktora, a on najbolje zna sa kojim distancama je kontaktirao i pokušao riješiti problem Doma zdravlja Konjic - ističe Kerić.

Dodaje kako je ostavku na funkciju predsjednika Nezavisnog sindikata dao prije 20 dana nakon što je "osjetio da, kako kaže, sam vuče svu težinu problema ustanove".

- Ostavku su dala i tri člana Predsjedništva, pa su ostala samo dva. Ovo je dugogodišnja agonija, nisma više mogao podnijeti - dodaje Kerić.

Navodi kako je dug Doma zdravlja, nakon što je isplaćeno nekoliko tužbi radnicima, bez duga dobavljačima, više od 20 miliona KM.

 VEZANI TEKST - Nastavlja se agonija Doma zdravlja Konjic; Gradonačelnik Ćatić: Isplata plaća nije u nadležnosti lokalne samouprave

- Tu je još oko pola miliona maraka kad saberemo tri plaće i četiri topla obroka iz ove godine, jer nam je mjesečno za isplatu ličnih dohodaka potrebno oko 160.000 KM - naglašava Kerić.

O teškoj situaciji u Domu zdravalja Konjic pokušali smo razgovarati i sa direktorom Hajdukom, ali nam se nije javljao na telefonske pozive.

No, Hajduk je danas u Konjicu o problemu Doma zdravlja razgovarao sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i gradonačelnikom Osmanom Ćatićem na kojem su, kako navodi Fena, donijeli zaključke u cilju rješavanja nagomilanih problema koje spomenuta zdravstvena ustanova ima već dugi niz godina.

Šta je obećao premijer Nikšić

Zaustavljanje daljnjeg propadanje Doma zdravlja Konjic i stabilizacija tekućeg poslovanja i dugovanja bili su u fokusu razgovora.

 VEZANI TEKST - Šta će biti sa Domom zdravlja Konjic i 144 radnika; Kerić: Za doprinose nam duguju milione, a traže da šutimo

- Tražit ćemo načine kako pomoći i stati iza ovih ljudi, jer građani očekuju da ne osjete situaciju u kojoj se radnici u zdravstvu nalaze. Mi ćemo s naše strane u granicama koje dopušta i zakon i naše mogućnosti tražiti kako da u budućnosti stvorimo pretpostavke da Dom zdravlja funkcionira normalno. Treba imati u vidu da je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu specifična situacija i da je već četiri, pet godina Vlada u tehničkom mandatu te da postoji nada da bi mogla biti formirana nova u kojoj bi participirale i stranke iz kojih dolazimo ja i gradonačelnik. I da bismo i kroz taj vid angažmana mogli popraviti status Doma zdravlja kada je u pitanju Zavod zdravstvenog osiguranja HNK, jer s jedne strane ne mogu prihvatiti da jedan Federalni zavod pokriva sve troškove, dok su kantonalni u suficitu, a zdravstvene ustanove, da tako kažem, kubure. Naravno da osnivač, Grad Konjic sa svoje strane daje doprinos i rješava određene probleme, ali ne i plaće. To je posao kantonalnih zavoda - rekao je Nikšić.

Ćatić je podsjetio kako je situacija u Domu zdravlja Konjic stara više 20 godina, te da je stanje postalo kompleksnije nakon razdvajanja zdravstvenih ustanova 2016, a potom nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora 2018. godine, jer sredstva nisu pratila obaveze iz Kolektivnog ugovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.