open-navfaktor-logo
search
Skupština u TK
Zlatni ljiljani od Vlade FBiH traže povećanje svojih naknada
U Tuzlanskom kantonu je oko 400 nosilaca ovog prava.
Autor: J. B.
15.03.2024. u 14:33
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona, na jučerašnjoj sjednici svoje Skupštine, donio je zaključak kojim traži povećanje novčanog dodatka za ovu boračku kategoriju, kroz usklađivanje naknada po uzoru na penzije.
- Tražimo da se, kroz izmjene zakona, rast novčanog dodatka za nosioce ratnih priznanja bude u skladu sa članom 79. Zakona o PIO-u, što bi omogućilo da se naše naknade usklađuju na isti način kao redovne penzije.
Redovne penzije se usklađuju u odnosnu na rast BDP-a i indeks rasta cijena, a u povećanje našeg novčanog dodataka računa se samo rast BDP-a. Dobitnik Zlatnog ljiljana, ratnog priznanja prve kategorije, ima naknadu koja iznosi 365 KM, što je polovina od zakonom utvrđene osnovice koja iznosi 730 KM - kaže Edin Hadžimuhamedović, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja TK.
Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja TK, zajedno sa ostalim boračkim udruženima, dodaje Hadžimuhamedović, još od prošle godine traži povećanje svih boračkih naknada koje se finansiraju s nivoa Federacije Bosne i Hercegovine za 10 posto, a tu su, pored novčanog dodatka za nosioce ratnih priznanja, naknade za porodice šehida i poginulih boraca, invalidnine za RVI te egzistencijalna naknada za demobilisane borce starije od 57 godina.
- Povećanje od 10 posto tražili smo još prošle godine prije usvajanje budžeta FBiH, ali u budžetu za ovu godinu to nismo dobili. Naše zahtjeve smo, preko federalnog saveza, već uputili Vladi FBiH i interresornoj radnoj grupi zadužnoj za našu problematiku - kaže Hadžimuhamedović.
Inače, kantonalni Savez broji ukupno 488 dobitnika ratnih priznanja, od toga su 352 nosioca Zlatnog ljiljana. Svi oni nisu među živima, pa pravo na novčani dodatak imaju roditelji ili supruga odlikovanih poginulih boraca. U TK je oko 400 nosilaca ovog prava.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.