open-navfaktor-logo
search
Nova molba
Ne stišava se bura u sarajevskoj Hitnoj: Bašić-Živadinović se predomislila, želi i dalje biti direktorica
Ne stišava se bura u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo oko smjene direktorice i imenovanja nove vršiteljice dužnosti.
26.05.2023. u 16:14
get url
text

Na e-mail Redakcije Faktor danas je stigao papir iz kojeg se vidi kako je prim. dr. Amra Bašić-Živadinović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, 24. maja zatražila bezuvjetno povlačenje molbe za razrješenje sa funkcije direktorice koju je 10. maja predala na protokol Zavoda.

Promjena brave na kabinetu

Na pitanje da li je to istina i zašto to novinaru Faktora, sa kojim je jučer razgovarala, nije rekla, Bašić-Živadinović je odgovorila kako je tačno da je zatražila povlačenje molbe za ostavkom, ali da nam to nije mogla kazati "jer je e-mail poslala dok je na putu u Albaniji i nije bila sigurna hoće li ga nadležni u Hitnoj pomoći zaprimiti ili će papir neko skloniti".

U papiru o povlačenju molbe za razrješenje sa funkcije direktorice Hitne pomoći Bašić-Živadinović navela je kako je cijela procedura nezakonito provedena.

- Zbog kršenja procedure na posljednjoj sjednici Upravnog odbora od 22. maja i nepoštivanja Statuta Zavoda, nepredočavanja prethodne saglasnosti ministra zdravstva neophodne za provedbu pojedinih tačaka dnevnog reda, nedozvoljavanja direktoru da da pismeno obrazloženje o razlozima zbog kojih je podnesena Molba za razrješenje sa funkcije direktora, nelegalnog ulaska u kabinet direktora Zavoda od strane dr. Jasne Huseinbegović-Musić, promjene brave na kabinetu direktora po nalogu Huseinbegović-Musić, potpisivanje akata bez rješenja o imenovanja i bez deponovanja potpisa na sudu kao odgovorne osobe koja zastupa Zavod od strane Huseinbegović-Musić, smatram da javnu ustanovu moralno i po zakonu ne smijem ostaviti na ovakav način - navodi Bašić-Živadinović.

Dodala je "kako nije dala neopozivu ostavku nego je to bio akt neslaganja sa prethodnim odlukama Upravnog odbora, i način da se iznesu problemi te ukaže na sporne odluke UO sa prethodnih sjednica".

Prim. dr. Amra Bašić-Živadinović

- U Hitnoj pomoći radim više od 20 godina i ne mogu je tek tako pustiti. U ponedjeljak se vraćam s puta iz Albanije, gdje učestvujem na Kongresu urgentne medicine, a u utorak sam na poslu. Nadam se da će do tada Ured za borbu protiv korupcije uraditi svoj posao. Što se tiče uposlenih u Hitnoj pomoći, to su profesionalci koji odlično znaju svoj posao da danima nikoga nema u kabinetu direktora. Neka svako svoj obraz nosi, a što se mene tiče, ja ću raditi posao direktora i otići sa te pozicije, ako se tako odluči, ali samo čistog obraza. Ono što ne podnosim je ovo političko blato u koje smo zapali, ljudi se jednostvano boje da će im se nešto namjestiti, a ja sam itekako svjesna toga da se i najpošteniji čovjek može ocrniti - istakla je Bašić-Živadinović.

VEZANI TEKST - Smijenjen direktor sarajevske Hitne pomoći Adem Zalihić, bit će imenovana Amra Bašić-Živadinović

Na pitanje, u kakvim je odnosima sa Huseinbegović-Musić, Bašić-Živadinović kaže kako su "oni bili odlični do prije nekoliko dana".

- Znate kad se neko samo povuče, ne može s vama razgovarati, ne može vas pogledati u oči, nego okolo priča. Ali ja imam namjeru iz svega ovoga, na ovaj ili onaj način, izaći kao čovjek i ništa me drugo ne zanima. Ja sam za godinu dana predala 85 izvještaja o radu direktora. U tih 85 opservacija uloženo je puno rada. Primila sam medicinske atašee iz Japana, Australije, Kanade i svi oni bili su oduševljeni radom u Hitnoj pomoći. Prvi put smo certificirani da smo internacionalni trening centar i taj certifitak važi u cijelom svijetu - kazala je Bašić-Živadinović.

Kršenje Statuta ustanove

Podsjetimo, Upravni odbor ove zdravstvene ustanove 22. maja razriješio je prim. dr. Amru Bašić-Živadinović funkcije direktorice i na to mjesto imenovao v. d. dr. Jasnu Huseinbegović-Musić, i to bez prethodne saglasnosti Ministarstva zdravstva KS, kako je to propisano Statutom ustanove.

VEZANI TEKST - Vranić nije obaviješten o smjeni u Hitnoj pomoći, Kafedžiću stigle prijave, Bašić-Živadinović: Nezakonito sam razriješena

Bašić-Živadinović nije data prilika da se izjasni o razlozima nuđenja ostavke, što je također bila obaveza po Statutu ustanove.

Sve to jučer nam je potvrdila i Bašić-Živadinović, kazavši kako sve ide na ponovni postupak.

- Prvo su mi trebali ponuditi raskid postojećeg i potpisivanje novog ugovora. To nisu uradili - navela je Bašić-Živadinović.

Zbog svega Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS u utorak je zaprimio nekoliko prijava koje se odnose na razrješenje dosadašnje i imenovanje nove direktorice Hitne pomoći, što nam je potvrdio i šef Ureda Erduan Kafedžić.

Ministar zdravstva KS prof. dr. Haris Vranić jučer je kazao kako "ništa napismeno nije dobio", te da o smjeni direktora u Hitnoj pomoći ništa ne zna.

- Ništa ne znam o tome, možda bi više informacija moglo biti sutra, valjda će doći u pošti - rekao je Vranić.

Ministra smo i danas pokušali kontaktirati, ali na telefonske pozive nije odgovarao.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.